Četiri utješne istine o Kristovom slavnom dolasku

 
1. Istina je bez ikakve sumnje da cijela vjernička obitelj, dok joj je živjeti na ovoj zemlji, mora biti poput “ovaca što su određene za klanje” kako bi postala sve sličnija Kristu, svome Poglavaru. Njihovo bi stanje bilo dakle krajnje jadno ukoliko svoje misli ne bi podigli prema nebu i ukoliko se ne bi uzdigli ponad prizora koji nestaju i gledali dalje od vidokruga ovoga svijeta.

2. Neka opaki bujaju svojim blagom i častima i neka uživaju u svome takozvanom miru uma. Neka se hvališu svojim sjajem i raskošima i neka obiluju svojim veseljem. Neka uznemiruju djecu svjetla svojom pakošću, neka ih vrijeđaju svojom gordošću, neka ih potkradaju svojom lakomošću, neka ih izazivaju svojim krajnjim bezakonjem. I kada vjernici ovo vide, neka podignu svoje oči ponad ovoga svijeta i tada neće imati nikakvih poteškoća sačuvati svoj mir u srcu usred takvih nedaća. Jer će iščekivati onaj dan kada će Gospod primiti svoje vjerne u svoje kraljevstvo mira. Onda će im otrti svaku suzu s njihovih očiju, odjenut će ih ruhom radosti, okruniti ih krunama pobjede, ugostiti ih beskrajnim užicima, uzvisiti ih do svoje slave i učiniti ih dionicima svoje vlastite radosti.

3. A one koji zlo čine, koji su bili moćni u ovom svijetu, on će strmoglaviti u bezdan srama. Njihov će užitak pretvoriti u muke, a njihov smijeh u veselje u plač i škrgut zuba. Narušit će njihov mir strašnim mukama savjesti. Bacit će ih, zajedno s njihovim opačinama, u neugasivu vatru i podložiti ih svetima čije su strpljenje zlorabili. Jer je, prema apostolu Pavlu, pravo pred Bogom uzvratiti mukom onima koji muče svete, a mučenike obdariti spokojem, kad se Isus Krist objavi s neba.

4. Ovo je naša jedina utjeha. Ako smo nje lišeni, potonut ćemo u očaj, ili ćemo tješiti sebe ispraznim užicima ovoga svijeta. Jer je i pisac Psalama priznao da je bio zbunjen dok se čudio napretku opakih u svijetu. I nije uspio povratiti svoju pribranost sve dok nije ušao u Svetište i ondje otkrio krajnji ishod pravednih i opakih.

Zaključimo ovim riječima: Kristov križ pobjeđuje u srcima vjernika nad đavlom i nad tijelom, nad grijehom i zlom, samo onda kada oni podignu svoje oči i promotre snagu uskrsnuća.

Autor: Jean Calvin

Iz: Jean Calvin, O životu kršćanina, Osijek, 2009.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori