Kristovo uzašašće

Kako nam koristi Kristovo uzašašće? (Heidelberški katekizam 46-49)

Što Kristovo uzašašće znači nama osobno? O tome nam govore sljedeći članci Heidelberškog katekizma.

Kristovo uzašašće

Kristovo uzašašće

46. Što razumiješ pod: “uzašao je na nebo”?

Da je Krist, dok su njegovi učenici gledali, bio podignut sa zemlje na nebo i biti će tamo za naše dobro, dok opet dođe suditi živima i mrtvima.

Kratko razmatranje:

Kada Biblija govori o nebu, to nije prostor koji se nalazi iznad nas. Ne možemo ga promatrati temeljem naše ljudske spoznaje, u smislu nekakvog ograničenog teritorija. Nebo je mjesto Božje prisutnosti, Božje slave, prebivalište Božje. Krist, dolazeći na ovu zemlju, dolazi uprisutniti nam nebo. On živi i svjedoči nebo na zemlji, ali u isto vrijeme, svatko tko prihvaća Krista kao svoga Gospodina, jest kako to kaže teolog Aleksandar Šmeman „nositelj neba u svijetu“

Vidi i ovo: Gospod će doći kako je i otišao

47. Ali zar nije Krist s nama do kraja svijeta, kao što nam je obećao?

Krist je istinski čovjek i istinski Bog. U ljudskoj prirodi Krist sada nije na zemlji, već u božanstvu, veličanstvu, milosti i Duhu nikada nije odsutan od nas.

Kratko razmatranje:

Time što je uzašao na nebo, dakle fizički napustio ovaj svijet, nije nas ostavio bez svoje prisutnosti. Kako nam kaže katekizam Biti kršćanin „Isus je uzašao na nebo kako bi po njemu Otac mogao nama poslati dar Duha Svetoga“. (67 odgovor).

Vidi i ovo: Uzašašće Gospodinovo

48. Ako njegova ljudskost nije prisutna gdje god je njegovo božanstvo, nisu li onda Kristove dvije prirode odvojene jedna od druge?

Ne, nikako, budući da je božanstvo neshvatljivo i sveprisutno, iz toga jasno slijedi da božanstvo sigurno prelazi granice ljudskosti koju je uzeo na sebe, ali u isto vrijeme njegovo božanstvo ostaje osobno ujedinjeno i u njegovoj ljudskosti.

Kratko razmatranje:

Isus je u potpunosti i Bog i čovjek. Kao čovjek je bio ohraničen u vremenu i prostoru, ali kao Bog nije. I dok je hodio ovom zemljom, njegovo božansko je nadilazilo ono ljudsko. To se na osobit način pokazalo u uskrsnuću. Smrt nije mogla nadvladati njegovo božanstvo. Krist je u nebo “ponio” i svoje tijelo, ali obnovljeno po uskrsnuću.

49. Kako nam koristi Kristovo uzašašće u nebo?

On je naš zastupnik (zagovornik) pred Ocem na nebesima. Naše vlastito tijelo u nebu jamči da će nas Krist, naša Glava, kao svoje udove uzeti k sebi u nebo. On nam šalje svojeg Duha kao protu-jamstvo, čijom silom tražimo ono što je gore, gdje je Krist zdesna Bogu, a ne ono što je na zemlji.

Kratko razmatranje:

Krist i sada pred nebeskim Ocem posreduje za nas. Želi da s njim provedemo vječnost. Čovjekov problem na samome početku je bio taj da je otpao od neba vezujući se za zemaljsko. I ta stvarnost je vidljiva i danas. Čovjek sve više tone u dubinu, a stvoren je za visinu, za nebo. Upravo zato kako nam nadalje govori Šmeman, Krist dolazi da nas spasi „od tog padanja naniže, od tog otpadanja od neba“. Krist je sišao u našu suznu dolinu, da bi nas poveo u nebo. Postao je radi nas ponižen da bismo mi bili uzvišeni.

Molitva:

Oče naš, hvala ti da si nam poslao svoga Sina Isusa na zemlju kako bi nas on uzdigao u nebo. Hvala ti da si nas spasio od daljnjeg propadanja u grijeh te nas uzdižeš u svoju slavu. Molimo te, pomozi nam da uvijek budemo nositelji neba na ovome svijetu.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori