Sedma obljetnica mučeničkog stradanja koptskih kršćana

Danas se sjećamo mučeništva 21 koptskog kršćanina koje su 2015. obezglavili pripadnici tzv. Islamske države na obalama Sirte u Libiji,

Kršćani, pripadnici Koptske crkve oteti su u Libiji u prosincu 2014. i siječnju 2015. godine gradu Sirtu u istočnoj Libiji a video njihovog pogubljenja prikazan je na džihadističkim internetskim stranicama 15. veljače. Tjedan dana kasnije patrijarh Tawadros II odlučio je pogubljene proglasiti mučenicima Koptske Crkve a njihov spomendan je 15. veljače.

Ubijeni Kopti bili su stanovnici siromašnih kršćanskih sela u Egiptu koji su došli raditi u Libiju i tako prehraniti svoje obitelji. Od 21 og pogubljenog kršćanina, njih 13 je iz sela Al-Our, a ostali su iz sela Al-Jibali i drugih naselja. Najstariji ubijeni Kopt zvao se Majid Suayman Shihata, imao je 40 godina i radio je kao vozač, a u Libiju je došao kako bi financirao školovanje svoje troje djece. Najmlađi je imao 22 godine i radio je kako bi zaradio novac za vjenčanje.

Papa Franjo je u susretu s predstavnicima Škotske reformirane crkve, kada je saznao za ova pogubljenja rekao: “Dopustite mi izraziti duboku žalost. Danas sam pročitao o pogubljenju koptskih kršćana. Govorili su samo: ‘Isuse, pomozi mi’. Ubijeni su jedino zbog toga što su kršćani. Krv naše braće kršćana svjedočanstvo je koje vapi. Bilo da su katolici, pravoslavci, kopti ili luterani – nije važno: kršćani su! I krv je jednaka. Krv ispovijeda Krista. Mučenika ima među svim kršćanima – kazao je papa Franjo, podsjećajući još jednom na važnost „ekumenizma krvi“.

Ovo su imena koptskih mučenika:

Milad Makin Zaki
Abanub Ayyad Atiyah
Majid Sulayman Shihatah
Yusuf Shukri Yunan
Carlos Bushra Fawzi
Bishoy Astafnus Kamil i njegov brat
Suma ili Astafnus Kamil
Malak Ibrahim Sanyut
Tawadaros Yusuf Tawadaros
Jirjis Milad Sanyut
Mina Sayyid Aziz
Hani Abd-al-Masih Salib
Bishoy Adil Khalaf
Samuel Alham Wilson
Izzat Bushra Nasif
Luqa Najati Wanis
Isam Bidar Samir
Malak Farraj Abram
Samih Salah Faruq
Jabir Munir Adli

“Krv mučenika sjeme je novih kršćana”, poznata je Tertulijanova izreka. Tertulijan, kršćanski pisac prvih vremena koji je živio u Kartagi, na području sjeverne Afrike.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori