Eritrejski patrijarh preminuo u kućnom pritvoru

Nadbiskup Antonios, patrijarh Eritrejske pravoslavne crkve preminuo je u ranim jutarnjim satima 9. veljače 2022., dok je, po odluci Vlade bio u kućnom pritvoru.

Svijet je izgubio hrabrog i savjesnog čovjeka, vjerskog vođu najvišeg kova, koji se nikada nije bojao zauzeti stav za istinu i pravu kršćansku vjeru.

Nadbiskup Antonio je zaređen za Trećeg patrijarha Eritrejske pravoslavne crkve 23. travnja 2004. i nezakonito uhićen u siječnju 2006. zbog miješanja vlade u unutarnje stvari crkve.

Izdržao je 16 godina u kućnom pritvoru u Asmari, glavnom gradu Eritreje, lišen pohađanja crkvene službe i pod kontrolom državnih agenata koji su se pobrinuli da mu ne dolaze posjetitelji. Nikada nije imao priliku da pred sudom ospori svoj nezakoniti pritvor. Samovoljno je pritvoren po naredbi eritrejskog diktatora, predsjednika Isaiasa Afwerkija. Bio je lišen svih kontakata s vjernicima Eritrejske pravoslavne crkve, kolegama klericima, rodbinom i prijateljima.

Njegov zatvor od siječnja 2006. učinio ga je jednim od najdugovječnijih zatvorenika eritrejskog režima zbog vjerskih uvjerenja.

Njegova hrabrost u odupiranju pozivima režima da podvrgne crkvu vladinoj kontroli i izopći 3000 članova pokreta Nedjeljne crkvene škole Medhane Alem, te zbog zahtjeva da predsjednik oslobodi zatvorene kršćane optužene za izdaju, učinila ga je žrtvom dugotrajnog progona i prisilnog ušutkavanja unutar vlastite zemlje.

Budućnost Eritrejske pravoslavne crkve pod postojećim diktatorskim režimom i njezinim novim odabranim patrijarhom, zaobilazeći neovisnost sinode, izgleda sve ugroženije sada kada je umro njezin najhrabriji branitelj. Crkva će biti vrlo osjetljiva na uplitanje države, a vlada imenova neće braniti njezinu vjersku neovisnost.

Odbor za ljudska prava-Eritreja apelira na svijet da prizna vitalno vodstvo koje je pokazao Njegova Svetost nadbiskup Antonios, treći patrijarh Eritrejske pravoslavne crkve, te da se zauzme za neovisnost Eritrejske pravoslavne crkve od uplitanja vlade. Pozivamo sve države članice Ujedinjenih naroda i vjerske vođe diljem svijeta da: Pozovu vladu Eritreje da se ne miješa u poslove nijednog vjerskog tijela u zemlji, kao i njihove ustanoce poput crkvenih škola i crkvenih medicinskih klinika.

Odbor za ljudska prava – Eritreja (HRCE)

Izvor: anglican.ink

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori