Sjedi s desne oca

Što znači da Krist sjedi s desne Ocu? (Heidelberški katekizam 50-51)

Što nama osobno znači činjenica da Krist sjedi s desne Ocu (Nicejsko-carigradsko vjeroispovijedanje), ili kako apostolsko vjerovanje kaže “o desnu Boga Oca”? O tome govore sljedeći članci Heidelberškog katekizma.

Sjedi s desne Ocu

50. Zašto kažeš slijedeće riječi: “sjedi s desna Boga”?

Krist je uzašao na nebo kako bi tamo pokazao da je on Glava svoje Crkve i onaj po kome Otac upravlja svim stvarima.

Kratko razmatranje:

Vladaru s desne strane uvijek je bio njegov najbliži suradnik, vrhovni izvršitelj u kraljevstvu. Po Kristu, Otac upravlja s Crkvom Božjom, konkretnim izrazom kraljevstva Božjega na zemlji. Naravno, Krist je suveren nad cijelom zemljom i u konačnici će vladati nad svime kada đavao bude u potpunosti poražen.

Kako nam kaže katekizam Biti kršćanin:

“Vladajući sa svojim Ocem u nebu, Isus je Gospodar nad Crkvom i cijelim stvorenjem s vlašću da opremi svoju Crkvu, unaprijedi svoje kraljevstvo, dovede grešnike u spasenjsko zajedništvo s Bogom Ocem i, konačno, da uspostavi pravdu i mir na zemlji”

Vidi i ovo: Apostolsko vjerovanje-sjedi o desnu Boga Oca

51. Kako nam koristi ova slava Krista, naše glave?

Kroz svojeg Svetog Duha On izljeva nebeske darove na nas kao svoje udove. Svojom moći nas brani i održava od svih neprijatelja.

Kratko razmatranje:

Znajući da je Krist vladar Crkve, naših života i sveg stvorenja, možemo biti sigurni da će nam dati sve što je potrebno. Nebeske reznice su pune blagoslova za nas. Kao dobar poglavar svoje Crkve on će nas zaštititi od neprijatelja, odnosno od đavla koji nas želi oteti za svoje kraljevstvo.

Zato je važno da budemo vjerni podanici njegova kraljevstva i poslušni njegovoj volji. Tada ćemo u potpunosti biti sigurni u njegovim rukama. On je naš veliki svećenik koji se svojom posredničkom službom pred Ocem neprekidno za nas zauzima.

O tome na poseban način govori poslanica Hebrejima 7, 23-25: “K tomu, mnogo je bilo svećenika jer ih je smrt priječila trajno ostati. A on, jer ostaje dovijeka, ima neprolazno svećeništvo. Zato i može do kraja spašavati one koji po njemu pristupaju k Bogu – uvijek živ da se za njih zauzima.”

Molitva:

Oče nebeski, hvala ti da si postavi Sina svoga Isusa Krista da upravlja sa svojom Crkvom i svim stvorenjem. Hvala ti što u njegovim rukama možemo biti u potpunosti sigurni. Učini da uvijek ostanemo vjerni Njegovoj vladavini i poslušni njegovoj volji.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori