Evo kako je nastala poznata kršćanska himna”Kad glas svete trube jekne”

When the Roll Is Called Up Yonder je himna iz 1893. koju je uglazbio James Milton Black. Rođen 1856. u South Hillu u New Yorku, James Milton Black stekao je rano glazbeno obrazovanje u pjevanju i sviranju orgulja. Poznavao nekoliko poznatih pjevača svog vremena. U svojim ranim dvadesetim, Black se preselio u Williamsport, Pennsylvania, gdje je nastavio svoj kršćanski rad kroz Metodističku crkvu. Tijekom tjedna predavao bi glazbu i vodio zbor dok bi u slobodno vrijeme radio kao učitelj u nedjeljnoj školi i voditelj mladih. Uz sav taj posao, vrijeme je provodio i uređujući pjesmarice.

Black je toliko volio mlade ljude da bi ih uvijek pokušavao pridobiti za Krista. Jednog dana, prolazeći jednom malenom uličicom, sreo je zapuštenu četrnaestogodišnju djevojčicu čiji je otac bio alkoholičar. Black ju je pozvao u svoju nedjeljnu školu i grupu mladih na što se rado odazvala.

Međutim, jednog dana kada je Black prozivao, nije čuo odgovor od tinejdžerice. Svako je dijete trebalo recitirati stih iz Svetog pisma kada se prozove njegovo ili njezino ime. Ali upravo je njezina šutnja natjerala Blacka da shvati lekciju. Rekao je: “Govorio sam o tome kako bi bilo tužno kada bi se naša imena pozvala iz Janjetove knjige života ako bi netko od nas bio odsutan.”

Kad je stigao kući, Black je pokušao potražiti pjesmu koja bi odgovarala pomisli na nebesku prozivku, ali je nije mogao pronaći. Činilo se da mu je unutarnji glas rekao: “Zašto je ti ne napišeš?.” I upravo je to učinio.

Tekst pjesme prvi je put objavljen u zbirci pod nazivom Songs of the Soul. Od tada je “When the Roll is Called Up Yonder” prevedena na najmanje četrnaest jezika i pjevana diljem svijeta u raznim kršćanskim denominacijama.

Black je djevojčicu čija je odsutnost na prozivci inspirirala pjesmu, kod kuće zatekao teško bolesnu. Dijagnosticirana joj je upala pluća, ali budući da je to bilo prije antibiotika, nakon nekoliko dana je preminula.

Pjesma danas postoji u više od 500 verzija dostupnih na stranicama poput Amazona, koje su snimili različiti umjetnici kao što su Loretta Lynn, Johnny Cash, Jim Nabors i Willie Nelson, uz tradicionalnu melodiju. Tekst je također uglazbljen od strane suvremenih gospel umjetnika kao što je Doris Johnson.

Donosimo vam tekst ove himne na hrvatskom jeziku te snimku poznatog ruskog kršćanskog glazbenika Simona Khorolskiya u country stilu. Također u nešto drugačijoj testualnoj verzji donosimo i snimku ove pjesme na hrvatskom jeziku.

Kad glas svete trube jekne i pred Krista zove sve,
prozvat će se sva imena i moje.
Kad se mnoštvo svetih skupi pred Gospodom u slavi,
prozvat će se sva imena i moje!

Zaorit će glas anđela
i prozvat će sva imena!
U knjizi žića pisana
prozvat će se sva imena i moje!

Svi što umriješe sa Kristom onog dana ustat će!
Za sve vijeke sa Isusom živjet će!
Kad nad zvijezdama na nebu tam’ će sveti pjevati,
prozvat će se sva imena i moje!

Zaorit će glas anđela
i prozvat će sva imena!
U knjizi žića pisana
prozvat će se sva imena i moje!

Zato radimo za Krista dok nam vrijeme je dano,
Njeg’vu ljubav prema grešnim širimo,
jer kad zadnji časak kucne posao nek’ svršen je!
Prozvat će se sva imena i moje!

Zaorit će glas anđela
i prozvat će sva imena!
U knjizi žića pisana
prozvat će se sva imena i moje!

Izvor: www.countrythangdaily.com

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori