Kristov drugi dolazak

Kakvu nam utjehu daje Kristov drugi dolazak? (Heidelberški katekizam 53)

Krist dolazi suditi žive i mrtve. Kakvu nam utjedu daje Kristov drugi dolazak?

Kristov drugi dolazak

Kristov drugi dolazak

52. Kakvu utjehu ti daje Kristov povratak «da sudi žive i mrtve»?

U svim nevoljama i progonima uzdignute glave čekam s neba onoga Suca, koji je bio suđen pred Bogom umjesto mene i uklonio s mene svako prokletstvo, da baci sve svoje i moje neprijatelje u vječnu osudu, a mene zajedno sa svim svojim izabranima uzme sa sobom u nebesku radost i slavu.

Kratko razmatranje:

“Ovaj isti Isus koji je uznesen na nebo između vas opet će se vratiti isto onako kako ste ga vidjeli da odlazi u nebo”. (Djela 1, 11) Prva je crkva živjela u nadi skorog Kristovog dolaska. Za nju je taj predstojeći događaj razlog radosti. Nadali su se i iščekivali početak neprolaznog veselja u kraljevstvu Božjem.

Crkva se tako pozdravljala riječima maranatha (Gospodin dolazi) a zadnje riječi Novoga Zavjeta zapravo su molitva Crkve: “Dođi Gospodine Isuse”.

Vidi i ovo: Zašto vjerujem u Kristov drugi dolazak?

Taj radosni osjećaj treba prožimati vjerujuće i danas. O tome nam govori katekizam Biti kršćanin u 73. odgovoru:

Trebam radosno iščekivati Isusov povratak kao upotpunjenje mojega spasenja. Obećanje njegovog povratka ohrabruje me da težim biti ispunjen/a Duhom Svetim, živjeti svetim životom i s drugima dijeliti nadu novoga života u Kristu.

Vidi i ovo: Što je Kristov drugi dolazak?

Tu radost, kako nam to govori teolog Aleksandar Šmeman vremenom je zamijenio strah od strašnog Kristovog suda, odnosno od smrti. No, za kršćanina i pomisao na sud, koliko god se trebao ozbiljno za isti pripremiti, ne treba biti osjećaj straha već radosti.

Jer će Božji konačni sud zapravo biti manifestacija pobjede dobra nad zlom, dobrodošlica vjerujućih u puninu života s Bogom. Konačni sud će biti zapravo konačna potvrda statusa vjerujućih kao onih koji nasljeđuju Kraljevstvo Očevo.

Božjega suda se trebaju bojati nepokajani, oni koji ustrajavaju u životu bez Krista. No, nad onima koji su u Kristu, nema osude.

Vidi i ovo: Augsburško vjeroispovijedanje o Kristovom drugom dolasku

Istina, Božja riječ govori o strahu Božjem  kao strahopoštovanju. Strah Božji nije neracionalan strah, već, kako to kaže sveti Efrem Sirijac: “ Tko se boji Gospodina, taj stoji iznad svakoga straha.”

Kada Isus govori o posljednjem, konačnom sudu (kako ga se negdje naziva, strašnom sudu), on nas zapravo poziva na odgovorno življenje. A odgovorno življenje se očituje u djelima ljubavi, ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu.

Upravo će na temelju tih djela ljudi biti suđeni. Blagoslovljenima će Gospodin reći: “Što god ste učinili jednome od najmanje moje braće, meni ste učinili.”a onima koji odlaze u vječno prokletstvo: “Što god niste učinili jednome od ovih najmanjih, meni niste učinili.” (Matej 25, 40, 45).

Vidi i ovo: Što kada bi znali kada će biti Kristov drugi dolazak?

Molitva:

Nebeski Oče, hvala ti što ćeš nam ponovno poslati Sina svoga Isusa Krista, kako bi došao učiniti kraj zlu, patnji i smrti, a nas priveo u nebeski dom. Pomozi nam da radosno iščekujemo taj ponovni dolazak i slavu koju si nam pripravio od postanka svijeta.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori