“Religijski forum” Hrvatskog radija o ekumenizmu i HPK

U emisiji Hrvatskog radija “Religijski forum” od 17. veljače 2022. godine, koja objavljuje vijesti i aktualnosti, izvješća i reportaže o temama iz života vjerskih zajednica koje djeluju u Hrvatskoj, gostovao je biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH i glavni tajnik Hrvatske protestantske konferencije, dr.sc. Jasmin Milić.

Tom prigodom biskup Milić je govorio o nastanku Hrvatske protestantske konferencije (HPK) kao zajedništva triju samostalnih, konfesionalnih i tradicionalnih protestantskih crkvi u Hrvatskoj i o ciljevima iste. Istaknuto je da će članice HPK zajedno djelovati na područjima od zajedničkog interesa, čuvajući svoje kanonske, doktrinarne, eklezijalne i druge posebnosti. HPK je rezultat i konkretno ostvarenje kršćanskog zajedništva srodnih crkvi. U tome smislu, posebno će njegovati duh kršćanskog zajedništva kako između crkava članica, tako i crkvama koje nisu dio HPK. Zalagat će se za poštivanje zakonom zajamčenih sloboda svih vjerskih zajednica i njihovih pripadnika te će reagirati na svako kršenje istih. Kada to bude potrebno, očitovat će se i na aktualna zbivanja u društvu iz perspektive kršćanskog svjetonazora. O HPK vidi više ovdje.

Također je predstavljena službena izjava o ekumenizmu Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH “Zajedništvo u istini”. Radi se o prvom takvom dokumentu jedne protestantske crkve u Hrvatskoj. Ova Izjava otvoreno progovara kako Protestantska reformirana kršćanska crkva u RH vidi ekumenska nastojanja, na koji način je moguće postići cilj ekumenskog dijaloga i koje su prepreke na tome putu. U isto vrijeme svjedoči svoju otvorenost i bratsku ljubav prema svim kršćanskim crkvama na putu duhovnog jedinstva i zajedništva. Izjavu o ekumenizmu vidi ovdje.

Poslušajte cijeli razgovor s biskupom Milićem.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Izvor: fotografija i snimak: Religijski forum

Odgovori