Nadbiskup Welby o zatvaranju crkava: “Nisam siguran da sam napravio pravu stvar”

U podužem intervjuu za Radio Times, nadbiskup Canterburyja Justin Welby govorio je o svojim razmišljanjima o zatvaranju crkava zbog COVID-a, politici, svojim napadima depresije, govoru u jezicima te budućnosti Engleske crkve.

Preuzv. Justin Welby rekao je za Radio Times u članku objavljenom ovog tjedna, uoči početka svoga serijala na BBC Radio 4, “Intervjui nadbiskupa” da zatvaranje engleskih crkava možda nije bio pravi potez.

“Tada su nam govorili da virus može ostati na površinama godinama i da može ubiti 30 posto ljudi koji se zaraze”, Za Radio Times je rekao: “Ne radi se samo o meni. To nije diktatura. Ja nisam Papa. Ali imao sam utjecaj i nisam siguran da sam napravio pravu stvar.”

“Kad bih opet imao vremena, bio bih oprezniji oko zatvaranja crkava”, istaknuo je.

Nadbiskup Welby također je govorio o svojoj borbi s depresijom. “Dnevno pijem antidepresive, koji djeluju prilično dobro, ali to je borba. Određene stvari je pokreću, prvenstveno u vezi mene, a ponekad to dođe iz vedra neba. Ali puno je bolje nego što je bilo – rekao je.

“Važna faza je bila prepoznati to stanje uz pomoć jednog mog djeteta – i prihvatiti pomoć”, dodao je.

Nadbiskup je govorio o svojoj praksi govora u jezicima svako jutro. “Ustajem vrlo rano i, nakon što skuham šalicu čaja, ulazim u svoju radnu sobu, čitam Bibliju i govorim u jezicima. Ne molim se na jeziku koji poznajem. Radim to tiho – prije šest sati kada bih radije bio u krevetu.

“Pomaže mi da se usredotočim”, rekao je i dodao: “To nije nešto što me dovodi do osjećaja ekstaze ili uzbuđenja. ili da plešem, pljeskam i mašem gitarom.”

Dotaknuo se aktualne politike. “Ako tražimo savršene političare, nikada nećemo imati nekoga na funkciji dulje od nekoliko godina, jer je svaki političar u konačnici samo čovjek – i neće uspjeti”, rekao je, ali je dodao da se nada da će čelnici zemlje maknuti naciju dalje od COVID-a i prijetnji ratom u istočnoj Europi.

Na pitanje o budućnosti Engleske crkve, rekao je:

“Nitko od nas ne želi vidjeti kako se to događa u našem mandatu”, ali, “o, moj Bože, hoću li ja biti taj za koga će reći da je dokrajčio Englesku crkvu? Tada shvaćam da je to Božji problem, a ne moj.”

Izvor: anglican.ink

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori