“Kako mogu grditi Kralja koji me spasio.” – Spomendan mučenika Polikarpa

Na današnji dan 155. godine, u 86. godini života, mučeničkom je smrću umro biskup Polikarp. 

Polikarp je rođen 69. godine, a o njemu je oko 190. pisao Sv. Irenej, lyonski biskup, koji je u mladosti bio njegov učenik. Polikarp je postao kršćanin oko 80. godine. Za biskupa Smirne je postavljen oko godine 96. od strane apostola Ivana, njegovog učitelja.

U Smirni su rimljani organizirali sportske igre za vrijeme kojih su bacali u arenu kršćane podivljalim zvjerima. Isto se dogodilo i te 155. godine nakon Krista. Nakon što je jedanaest kršćana bačeno lavovima, pobješnjela masa je tražila da se nađe još kršćana i da ih se baci zvjerima. Netko je povikao “Pronađite Polikarpa!”. Netko je dojavio Polikarpu da ga traže. Kršćani su predložili da ga sklone iz Smirne, no on se tome protivio izjavivši: “Spreman sam umrijeti za Gospodina.” Prijatelji su ga ipak uvjerili da je bolje da se skloni na što je nevoljko pristao, sklonivši se na jedno imanje izvan grada. Nakon nekog vremena prebačen je na drugo imanje.

Nakon što su Rimljani uhvatili jednog mladog kršćanina koji je nakon mučenja odao lokaciju na kojoj se nalazio Polikarp, vojnici su ga našli i doveli u grad. Nagovarali su ga da prizna da je Cezar bog i da mu prinese tamjan kao žrtvu kako bi se izbavio od mučenja i smrti. “Prokuni Krista” rekao mu je prokonzul “pa ću te pustiti”. No tada je Polikarp izgovorio svoje poznate riječi: ‘Osamdeset i šest godina Mu služim i ništa mi nažao nije učinio. Kako mogu grditi Kralja koji me spasio?’

Nakon svih bezuspješnih uvjeravanja da se odrekne Krista, rimski su pogani izložili Polikarpa strašnim mukama 23. veljače 155., na stadionu u Smirni (danas Izmir u Turskoj).

Evo ulomka iz poslanice smirnske Crkve o Polikarpovom mučeništvu:

Kad je lomača bila pripravljena, Polikarp svuče sa sebe odijelo, odriješi pojas i poče se izuvati. Prije to nije mogao učiniti jer su svi vjernici svakako nastojali da ga se dotaknu. Već prije mučeništva bio je ukrašen izvanrednom dobrotom poradi svoga sveta života. A sad je tu stao nasred pripravljene lomače.

Kad su ga htjeli prikovati čavlima, odvrati im: ‘Pustite me ovako. Tko mi je dao snage da trpim vatru, dat će mi jakosti da je mogu mirno i podnijeti i to bez vaših pomagala!’ Zato ga ne prikovaše, nego samo svezaše. A on, otraga vezanim rukama kao ovan-zvonar izlučen iz velikog stada i pripremljen za žrtvu Bogu ugodnu, divnu, pogleda na nebo i reče: ‘Gospodine, Bože svemogući, Oče ljubljenoga i blagoslovljenoga Sina Tvoga Isusa Krista! Mi smo Te po njemu upoznali. Bože anđela i nebeskih sila, svega stvorenja i svih pravednika koji žive pred licem tvojim! Hvala Ti, što si me učinio dostojnim da baš danas i baš u ovaj čas budem zajedno sa svetim mučenicima dionik čaše Tvoga Krista, da jednom i tijelom i dušom uskrsnem na vječni i neuništivi život Duha Svetoga. Bože istiniti, o da me danas primiš među svoje mučenike kao žrtvu divnu i ugodnu, kako si je pripravio, predodredio i sada ispunio! Za sve to hvalim Te, blagoslivljam Te i slavim Te po vječnom i nebeskom svećeniku Isusu Kristu, Tvome ljubljenom Sinu, po kojem nek je slava Tebi, zajedno s njim i Duhom Svetim, sada i u sve vjekove. Amen!’

A kada izreče ‘Amen’ i završi molitvu, sluge ognja potpališe vatru. Kad se razbuktao plamen, ugledasmo čudo mi kojima je bilo dopušteno gledati taj prizor i koji smo zato ostali na životu da možemo drugima priopćiti što se dogodilo. Plamen se izvio u luk i nadu se poput ognjenoga brodskog jedra i u krugu opkoli mučenika. A on u sredini nije sličio opaljenom tijelu, nego pečenu kruhu, i sjao je poput srebra i zlata u peći. A mi smo osjetili tako ugodan miris kao da miriše tamjan ili koja druga mirisava tvar…”

Tako se okončao zemaljski život biskupa Smirne i Ivanovog učenika. Svojom je mučeničkom smrću ispunio riječi Kristovog obećanja crkvi u Smirni što ga je preko Ivana dao u Otkrivenju: “Budi vjeran do smrti i dat ću ti krunu života” Otkrivenje 2, 10.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori