Apel Ukrajinskog vijeća crkava

Kako navodi vrciro.org.ua Ukrajinsko vijeće crkava obratilo se javnosti sljedećim priopćenjem:

Draga braćo i sestre, narode Ukrajine!

Nažalost, napori mnogih ljudi diljem svijeta da se spriječi izbijanje rata, uključujući i naše Vijeće, nisu bili uspješni. Došlo je do ničim izazvanog napada Rusije i Bjelorusije na Ukrajinu.

U ovim okolnostima, pozivamo vas da ostanete mirni, da se ne prepuštate panici i da se pridržavate zapovijedi ukrajinskih državnih i vojnih vlasti. Istina i međunarodna zajednica su na ukrajinskoj strani. Vjerujemo da će uz Božju pomoć pobijediti Dobro.

Podržavamo Oružane snage Ukrajine i sve naše branitelje, blagoslivljamo ih u obrani Ukrajine od agresora i uzdižemo svoje molitve za njih.

Apeliramo na vjerske i političke čelnike svijeta da učine sve da se zaustavi ofenziva ruskog agresora u Ukrajini.

Molimo Boga da blagoslovi naš narod u ovom gorkom vremenu iskušenja.

Dan ranije vijeće se također obratilo javnosti:

„Jasno i jednoglasno svjedočimo da ukrajinski narod ne traži rat i smatramo zajedničkom dužnošću vjernika da ga zaustave prije nego što bude prekasno.

Zapovijed Svevišnjega ‘Ne ubij’ definira apsolutnu vrijednost ljudskog života i strogu Božju kaznu za ubojicu. Agresivni rat je veliki zločin protiv Svemogućeg Boga. U ime očuvanja života ukrajinskih i ruskih vojnika te civila Ukrajinaca, istinski vjernici moraju učiniti sve da zaustave krvoproliće.

Jedini sveti način ispravljanja međusobnih poteškoća i proturječnosti jest dijalog. Pozivamo vas na takav mirotvorni dijalog. Ukrajinsko vijeće Crkava i vjerskih organizacija spremno je doprinijeti takvom dijalogu koliko god je to moguće i spremno je poduzeti sve potrebne napore kako bi pronašlo načine koji bi mogli dovesti do popuštanja napetosti između naših država i pridonijeti ponovnom uspostavljanju mira, spriječiti mogućnost nastanka novih sukoba velikih razmjera, očuvati međusobno razumijevanje i suradnju među ljudima diljem svijeta.

U svim našim vjerskim tradicijama pozdravljamo se sa željom mira – ‘Mir s vama!’ Neka ovaj pozdrav ne bude samo puki poklik nego i temelj našeg hoda u Božjim očima!

Danas molimo Stvoritelja svemira s posebnim zahtjevom za mudrost za one koji su ovlašteni donositi odluke tako značajne za cijeli svijet, u čijim se rukama našla sudbina čovječanstva. To se prvenstveno odnosi na Vas, gospodine predsjedniče Ruske Federacije. Ova naša molitva ispunjena je nadom u velikodušnost Svemogućeg Boga i otvorenost srca koje prima milost“, apelirali su predstavnici Crkava i vjerskih organizacija u Ukrajini, dan prije nego će ruske snage pokrenuti vojnu ofenzivu.

Inače, Ukrajinsko vijeće Crkva čine Crkve i vjerske zajednice: Pravoslavna Crkva u Ukrajini, Ukrajinska grkokatolička Crkva, Rimokatolička Crkva u Ukrajini, Ukrajinska pravoslavna Crkva, Sveukrajinska unija Crkava evangeličkih kršćana-baptista, Ukrajinsko biblijsko društvo, Ukrajinska pentekostalna crkva, Unija židovskih vjerskih organizacija Ukrajine, Crkva adventista sedmoga dana u Ukrajini, Vjerska uprava ukrajinskih muslimana, Ukrajinska biskupija Armenske apostolske Crkve, Ukrajinska kršćanska evangelička crkva, Ukrajinska evangelička crkva, Ukrajinska luteranska crkva, Njemačka evangelička luteranska crkva Ukrajine, Transkarpatska reformirana crkva, prenosi Nedjelja.ba.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori