building industry dust broken

HPK: Zabrinuti smo zbog retorike koja opravdava stradanja nevinih i huškanja na nove sukobe

Hrvatska protestantska konferencija (HPK) i dalje sa zabrinutošću i s tugom prati ratna zbivanja u Ukrajini kao i sve posljednice koje proizlaze iz sadašnje situacije.

Brojne izbjeglice napuštaju svoje domove u strahu za vlastite živote. Mnogi će svoj privremeni dom naći i u Hrvatskoj te pozivamo sve članice HPK i sve naše vjernike da se uključe u pomoć potrebitima. Na odgovarajući način i sukladno mogućnostima u konkretnu pomoć uključit će se i Protestantski samaritanski rad (PASTIR) o čemu ćemo na vrijeme informirati sve naše vjernike i sve ljude dobre volje.

Nažalost, primjećujemo i veoma zabrinjavajuću pojavu a to su nove podjele među kršćanima ovih prostora. Razumijemo da postoje različita politička mišljenja o odnosima između Rusije i Ukrajine, no ona nisu i ne smiju biti razlog, posebno ne onima koji se nazivaju kršćanima, za nedostatak empatije prema stradalnicima, ili što je još gore traženju opravdanja za stradanje nevinih ljudi. Bolna je činjenica da će nakon ovoga rata na tlu Ukrajine mnoge majke ostati bez svojih sinova, supruge bez svojih muževa, djeca bez svojih roditelja a nažalost i mladi roditelji bez svoje djece koja su također žrtve svakoga, pa i ovoga rata. Obnovit će se porušene građevine no mnogi će životi biti trajno uništeni. Nove generacije dva slavenska i bratska naroda bit će opterećene mržnjom, nepovjerenjem i željom za osvetom. Rat je zlo koje ne traje samo nekoliko dana ili nekoliko godina već su njegove posljedice desetljećima pa i stoljećima vidljive. Zato kršćani trebaju stati na stranu mira, suosjećati sa stradalnicima i usrdno moliti za prestanak rata na prostoru Ukrajine.

Također smo zabrinuti i pojedinim komentarima na društvenim mrežama koji odišu prizivanjem novih sukoba između naroda ovih prostora koji se još nisu oporavili od svih trauma iz 90-ih godina prošlog stoljeća. Posebno nas žalosti što takve stavove nerijetko izražavaju i oni koji se Kristovim imenom zovu, zaboravljajući da nas Krist iznad svega poziva da gradimo mir među narodima. Zato najoštrije osuđujemo retoriku huškanja, prizivanja novih sukoba i traženju opravdanja za stradanje nevinih ljudi, bez obzira s koje strane takva retorika dolazila.

Pozivamo i nadalje na usrdnu molitvu Bogu da se rat u Ukrajini okonča kao i na konkretnu pomoć izbjeglicama koji će se naći u našoj sredini.

27. 02. 2022.

U ime HPK

Biskup Jasmin Milić, glavni tajnik

Pastor Vatroslav Župančić, predsjednik

Izvor: HPK

Foto: Pexels

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori