Izjava patrijarha carigradskog o ratu u Ukrajini


U nepovoljnim okolnostima, kojima svjedočimo danas, kada svjetska zajednica s užasom prati ruski, mimo svakog osjećaja prava i morala, vojni napad i ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu, neovisnu i suverenu državu, odnosno, još više sada kada se u Europi odvija najžešći sukob od vremena Drugoga svjetskog rata i to u našem susjedstvu, svoje molitve upućujemo Gospodinu Isusu, Vladaru mira, moleći ga žarkom dušom da „poda snagu svome narodu“ i „ blagoslovi mirom svoj narod” (usp. Psalam 27,11). Sveta Velika Kristova Crkva neprestano pjeva anđeoski hvalospjev kroz vjekove: „Na zemlji mir i među ljudima dobra volja“.

Doista, posljednjih nekoliko dana u Ukrajini se odvija tragična humanitarna katastrofa. Događa se rat koji je, kao i svaki rat, odvratna i za svaku osudu situacija. To je dominacija iracionalnosti nad razumom, mržnje nad ljubavlju, tame nad svjetlom, smrti nad životom.

Iznova, s ove pozicije upućujemo još jednu molbu da se okonča rat! Odmah zaustavite svaki čin nasilja i sve što širi bol i smrt. Neka prevlada razum, ljubav prema bližnjima, pomirenje i solidarnost, svjetlo Uskrsloga Krista, dar života.

Izražavamo naše puno suosjećanje s našim bratom, primasom Ukrajinske Crkve, Njegovim blaženstvom Mitropolitom Kijevskim Epifanijem, i našu nepokolebljivu podršku svom teško napaćenom ukrajinskom narodu, koji ima duboku vjeru u Boga i odlučio je živjeti slobodno i da sami određuju svoje živote, kako to svaki narod zaslužuje. Iako su, nažalost, neki ovih dana došli do te mjere da dovode u pitanje čak i njihovo povijesno i nacionalno postojanje.

Naše su misli neprestano s ranjenima i s obiteljima nevinih žrtava, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, i molimo se za pokoj njihovih duša Gospodaru života i smrti. Sigurni smo da će Gospodin uslišiti naše molitve i da neće napustiti svoju voljenu djecu u Ukrajini.

Njegova svetost, patrijarh carigradski Bartolomej

Nedjelja, 27.02.2022.

Izvor: ecumenicalpatriarchate


Foto: N.Papachristou / Ekumenska patrijaršija

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori