APEL Svetog sinoda Ukrajinske pravoslavne crkve (Moskovske patrijaršije) za zaustavljanje rata


Apel Svetog sinoda Ukrajinske pravoslavne crkve (Moskovske patrijaršije) od 28.02.2022

Ljubljeni u Kristu, Vaša Preosvećenstva Episkopi, oci, braćo i sestre!
Dragi ukrajinski narode!

S tugom i boli doživljavamo rat koji je došao u našu rodnu ukrajinsku zemlju. Teška iskušenja su zadesila sve nas. Vojne aktivnosti između trupa Ruske Federacije i Oružanih snaga Ukrajine se nastavljaju gotovo širom Ukrajine, ginu vojnici i civili, raste broj izbjeglica. Dovođenje nuklearnog naoružanja u stanje visoke borbene pripravnosti generalno oštro dovodi u pitanje izglede za daljnje postojanje čovječanstva i cijelog svijeta. U ovako teškoj situaciji, pozivamo sve da budu hrabri, da se povećaju molitve i da se ujedine oko obrane naše Domovine.

Obraćajući se danas svim našim braniteljima, želimo svjedočiti da vas poštujemo i molimo za vas, jer vi, požrtvovno rizikujući svoj život, djelotvorno svjedočite kako možete ispuniti riječi Gospoda našeg Isusa Krista: Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. (Ivan 15, 13).

Sa svoje strane, još jednom potvrđujemo da je Ukrajinska pravoslavna crkva uvijek podržavala i podržava suverenitet države i teritorijalni integritet Ukrajine. U potpunosti dijelimo bol i patnju našeg naroda. Ovih odgovornih dana u svim crkvama i manastirima naše Crkve podižu se pojačane molitve za prestanak rata i uspostavu mira u Ukrajini. Po blagoslovu Njegovog Blaženstva Mitropolita Onufrija, eparhije i manastiri pružaju sveobuhvatnu pomoć izbjeglim osobama i svima koji su stradali u ratnim djelovanjima. Naši hramovi su otvoreni danonoćno za one kojima je potrebna zaštita od granatiranja. Ukrajinska pravoslavna crkva svakodnevno proširuje svoju misiju pomoći svima kojima je potrebna.

Shvaćajući našu posebnu duhovnu odgovornost, danas se obraćamo Njegovoj Svetosti Patrijarhu moskovskom i cijele Rusije Kirilu. Vaša Svetosti! Molimo Vas da pojačate svoju molitvu za mnogostradalni ukrajinski narod, izgovorite svoju Prvosvećeničku riječ za prekid bratoubilačkog krvoprolića na ukrajinskoj zemlji i pozovete vođe Ruske Federacije da se odmah obustave neprijateljstva koja već prijete da prerastu u svjetski rat.

Apeliramo i na predsjednika Ukrajine Vladimira Aleksandroviča Zelenskog i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina. U ime višemilijunske pastve Ukrajinske pravoslavne crkve, molimo vas da učinite sve što je moguće da se stane na kraj grijehu oružanog sukoba između naša dva bratska naroda i započne prosec pregovora. Ovaj strašni rat je već zadao težak udarac odnosima između ukrajinskog i ruskog naroda. Ako se krvoproliće ne zaustavi, ponor između naših naroda može ostati zauvijek.

Ukrajinski narode, braćo i sestre! Nadamo se da će zdrav razum prevladati i da će se ovaj rat uskoro završiti. Molimo svakog od vas da čuvate mir među sobom i ne podliježete provokacijama. Pomažite jedni drugima, pazite jedni na druge. Također je važno da ne izazivate neprijateljstvo među sobom. Naša snaga je samo u jedinstvu. Molimo Gospoda da prosvjetli vladare svjetlošću milosti svoje. Vjerujemo da će milostivi Gospod primiti naše molitve i oprostiti nam grijehe. I u bliskoj budućnosti mir Božiji će ponovno zavladati u našoj blagoslovljenoj ukrajinskoj zemlji!

Izvor: news.church.ua

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori