brown and white concrete building

Konferencija europskih crkava patrijarhu Kirilu: “Tvoja šutnja je žalosna, digni svoj glas protiv rata!”

Predsjednik Konferencije europskih Crkava (KEK) Christian Krieger uputio je pismo moskovskom patrijarhu Kirilu u kojem mu, među ostalim, poručuje: „Tvoja šutnja je žalosna, digni svoj glas protiv rata“, objavio je katolički tjednik Famiglia Cristiana a prenosi IKA.

“Vjerske i političke vođe iz cijeloga svijeta, jednako kao i vjernici različitih crkava, očekuju da priznaš agresiju, da uputiš apel političkom vodstvu svoje zemlje da okonča sukob i vrati se putu diplomatskog dijaloga“, kaže se u pismu predsjednika KEK-a.

U pismu upućenom u petak 4. ožujka patrijarha Moskve i cijele Rusije poziva se da jasno digne svoj glas protiv agresije u Ukrajini i pridonese naporima oko okončanja rata i uspostave mira.

„Pozivamo te da priznaš vrijednost svih ljudskih života, uključujući živote ukrajinskih građana koji su napadnuti“, nastavlja se u pismu u kojem se ističe zaprepaštenost milijuna kršćana diljem svijeta agresijom ruskih oružanih snaga protiv Ukrajine koja, osim strašnih razaranja ukrajinskih gradova, ima i za posljedicu možda i najveći izbjeglički val nakon Drugoga svjetskog rata.

„Istodobno – piše predsjednik KEK-a patrijarhu Kirilu – obeshrabren sam tvojom žalosnom šutnjom o ničim izazvanom ratu koji je tvoja zemlja proglasila protiv druge zemlje, u kojoj žive milijuni kršćana, uključujući pravoslavne kršćane koji pripadaju tvome stadu“.

“Kao Crkve, naš se pogled izdiže iznad nacionalnih interesa. Čvrsto vjerujem da će evanđelje našega Gospodina Isusa Krista donijeti poruku mira za cijelo čovječanstvo koja traži duboko poštivanje dostojanstva svakog čovjeka. Ta je poruka ukorijenjena u milosrđu Boga Jednoga i Trojedinoga i u oproštenju koje Bog pruža darom samoga sebe svakom onom tko mu se približi. Ta poruka poziva kršćane, Crkve i crkvene vođe kao što smo mi da budu tvorci mira i pomirenja“, kaže se u poruci europskih kršćanskih Crkava.

„Molim se da dignete glas za okončanje rata. Molim za žrtve toga i svih ratova i za sve one koji rade na izgradnji mira“, zaključuje se u poruci predsjednika KEK-a, Christiana Kriegera.

Izvor: IKA

Naslovna fotografija: Pexels

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori