Kako je nastala pjesma “Precious Lord, Take My Hand”. Poslušajte je u izvedbi obitelji Kovačević (Agape)

Mnogi se, kad zapadnu u poteškoće i razočaranja, bace u krevet, pokriju preko glave i ne čine ništa, čekajući da sve prođe samo od sebe. A onda, kad se prilike ne popravljaju, zapadaju u još dublje krize i potpunu tjeskobu. Takvi se ne obraćaju Bogu niti Mu izlijevaju svoju dušu, ne pada im na pamet da je u Bogu njihovo utočište, a niti poduzimaju išta kako bi riješili svoju nevolju. Oni ostaju pasivni, depresivni i razočarani. Kakve li razlike između onih koji žive s Bogom i imaju iskustva s Njim, i onih koji su odbacili Boga!

Najbolje što možemo učiniti u teškim trenucima, koji dolaze na sve bez razlike, jest da prihvatimo drugu priliku, koju nam može dati samo naš dragocjeni Bog. On nas tada uzima za ruku i vodi u svoj dom. Ako treba i kroz noć, i kroz oluje.

Upravo je ovim riječima Amerikanac Thomas Dorsey ispjevao svoju poznatu pjesmu, Precious Lord, Take My Hand jednu od najpoznatijih i najomiljenijih gospel himni u cijelom svijetu koju su pjevali mnogi najpoznatiji pjevači: Elvis Presley, Mahalia Jackson, Jim Reevs, Aretha Franklin, Jimmy Swaggart, Tennessee Ernie Ford, Little Richard, Whitney Houston, Beyonce, Jennifer Hudson i drugi.

Dorsey je tu pjesmu napisao nakon što je doživio osobnu tragediju u obiteljskom životu. Bio je sin pastora, glazbeno iznimno darovit. Majka ga je učila svirati klavir od sedme godine, i vrlo je često nastupao u crkvi. U danima odrastanja odvojio se od Boga i nakratko krenuo u svjetovne glazbene vode. No ubrzo se vratio Bogu i crkvi. Skladao je mnoge poznate himne. Napisao je oko tri stotine nadahnjujućih pjesama. Nastupao je kao solist i surađivao s mnogim glazbenicima. Slavio je Boga darom koji je imao, putujući po crkvama gdje je god trebalo. Godine 1932. se oženio, a njegova supruga Nettie je uskoro zatrudnjela. U vrijeme kad joj se približio porod, došao je poziv da đođe na jedan sastanak duhovne obnove u St. Louis, na kojem su svi očekivali njegov nastup i njegove pjesme. Zbog visokog stupnja trudnoće svoje supruge on nije želio poći, ali je ipak otišao, upravo na njezin nagovor, kako bi svojom glazbom ohrabrio okupljene vjernike. Tijekom samog nastupa, na pozornici gdje je bio s ostalim glazbenicima i pjevačima, jedan mladić mu je donio brzojav. U njemu je pisalo: “Umrla ti je žena.” Žurno je sišao s pozornice, dok su ostali nastavili svirati, kako bi nazvao telefonom i provjerio je li to istina. Nažalost, rekli su mu da je njegova supruga preminula rađajući njihovog sina. Odmah se vratio automobilom u Chicago. Uspio je vidjeti njihovog malenog sina, ali za nekoliko sati je i dijete preminulo.

Thomas je bio potpuno skršen. Bili su to najteži trenuci u njegovom životu. Ali baš tada se nije dao odvojiti od Boga i čvrsto se držao vjere i nade. Jednog dana, nedugo nakon toga, sjeo je za klavijature u crkvi i počeo svirati staru melodiju koju je znao još iz djetinjstva. Polako ju je počeo prerađivati, a onda je, nadahnut svojom životnom pričom i nesrećom, na tu glazbu napisao riječi koje danas zna cijeli svijet: “Precious Lord, take my hand, lead me on, let me stand, I am tired, I am weak, I am worn; Through the storm, through the night, lead me on to the light: Take my hand, precious Lord, lead me home.”

Vjera i nada, koju može dati samo Bog, provodi nas kroz sve oluje i kroz svu noć i izvodi nas na svijetlo prema Bogu. Ona nadilazi sve patnje i sva razočaranja i daje nam uvijek drugu priliku. A najbolja druga prilika je Isusov drugi dolazak, kada će On doći kao Kralj svemira. Tada će uskrisiti sve umrle u vjeri, pa i naše mile i drage, i dati nam svima novi život. To će biti pravi Uskrs! I to je središnja poruka Evanđelja i Božje Riječi. Zato, dopustimo da nas On uzme za ruku i da nas vodi u dom.

Poslušajte izvedbu obitelji Kovačević (Agape):

Autor: Darko Kovačević

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori