Uskrsnuće tijela

Uskrsnuće tijela – utješna nada (Heidelberški katekizam 57)

Vjera u uskrsnuće tijela je utješna nada za kršćanina. O tome nam govori sljedeći članak Heidelberškog katekiza.

Uskrsnuće tijela kao utješna nada

Uskrsnuće tijela

57. Kakvu ti utjehu daje «uskrsnuće tijela»?

Ne samo da će moja duša biti uzeta odmah nakon ovog života Kristu mojemu poglavaru, nego će čak i moje tijelo, podignuto Kristovom moći, iznova ujedinjeno s mojom dušom i učinjeno kao Kristovo slavno tijelo.

Kratko razmatranje:

„Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će u Kristu svi biti oživljeni“ (1 Korinćanima 15, 22)

Članak o uskrsnuću tijela govori nam nekoliko važnih istina. Naše tijelo nam je od Boga darovano kao dar. Iako je, zbog grijeha ono raspadljivo, stari i umire, ne ostajemo u potpunosti bez njega. U naumu Božje preobražuj sile jest i preobražaj našega tijela prilikom uskrsnuća. Dakle, tijelo je Božji dar, hram Duha Svetoga kako nam kaže Apostol Pavao (1 Korinćanima 6,19) i stoga se prema njemu moramo odnositi upravo tako. Nebriga za tijelo odnosno naše tjelesno zdravlje, higijenu i sl. potvrda je naše neduhovnosti.

Vidi i ovo: Zašto nam je važno Kristovo uskrsnuće?

Nakon smrti dolazi do razdvajanja duše i tijela: tijelo se vraća zemlji od koje je i uzeto a duša Bogu. No, prilikom uskrsnuća dolazi do ponovnog jedinstva duše i tijela. Kao što Krist nije bio u stanju nepostojanja nakon smrti na križu do uskrsnuća, tako ni mi nismo u nekakvom nesvjesnom stanju između naše fizičke smrti i uskrsnuća tijela.
Kada Isus ponovno dođe, „…on će sve mrtve povratiti u tjelesni život, zle na osudu i opravdane za vječni život u Božjoj slavi“ (Biti kršćanin, odgovor 144.).

Kristovo uskrsnuće je temelj naše vjere u uskrsnuće. Njegovo uskrsnuće svjedoči nam da smrt nema posljednju riječ, da nije kraj, da je Krist pobjednik smrti.

Kristovo uskrsnuće nam također svjedoči da je Krist otkupio i naše tijelo. Čovjek je duhovno ali i materijalno biće. I budući svijet koji nas iščekuje nije samo neka duhovna, neshvatljiva dimenzija. Ta budućnost imat će opipljive oblike, istina nama još uvijek neshvatljive. O tome nam govori Apostol Pavao: „Ono što oko nije vidjelo, što uho nije čulo, na što ljudsko srce nije pomislilo: to je Bog pripravio onima koji ga ljube.“ (1 Korinćanima 2,9).

Vidi i ovo: O uskrsnoj nadi

Kao što je Krist uskrsnućem preobražen, i našim uskrsnućem će se dogoditi preobražaj. Naša tijela više neće biti raspadljiva već nalik na Kristovo tijelo nakon uskrsnuća. Bit će prilagođena vječnosti a ne prolaznosti.

Uskrsnućem dolazi do potpuno preobražaja svega stvorenja. O tome nam govori prorok Izaija: „Gore će i brda klicati od radosti pred vama, i sva će stabla u polju pljeskati. Umjesto trnja rast će čempresi, umjesto koprive, mirta će nicati. I bit će to Jahvi na slavu, kao znak vječan, neprolazan.“ (Izaija 55, 12-13).

Uskrsnućem od mrtvih ostvaruje se naše potpuno sinovstvo. Naš sadašnji život djece Božje jest mali predokus veličanstvene stvarnosti koju nam Bog priprema. O tome govori Ivan: „Gledajte koliku nam je ljubav darovao Otac: djeca se Božja zovemo i jesmo. Ljubljeni, sad smo djeca Božja i još se ne očitova što ćemo biti. Znamo: kad se očituje, bit ćemo njemu slični, jer vidjet ćemo ga kao što jest“. (1 Ivanova 3, 1-2).

Vidi i ovo: Kako će izgledati naša uskrsna tijela?

Ova radosna nada se odnosi samo na one koji se pouzdaju u Krista u ovome životu. Svi oni koji nisu Krista priznali za svoga Spasitelja i otkupitelja i živjeli u Njemu i za Njega, ti će uskrsnuti u vječnu smrt, vječnu odvojenost od Boga.

Molitva:

Oče nebeski, hvala ti što si nas stvorio kao cjelovita bića. Hvala ti za dar tijela, Nažalost, našim smo ga grijesima zagadili. Zato nam pomozi da se prema njemu odnosimo kao prema tvome daru i hramu Duha tvoga. Neka naši životi na zemlji budu služenje tebi, cjelokupnim našim bićem, duhom, dušom i tijelom, kako bismo o uskrsnuću mrtvih mogli ustati na život vječni. Molimo te to po Kristu, našem Gospodinu. Amen.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori