Novo izvješće Open Doorsa: Kršćanstvo je najprogonjenija religija u svijetu

Organizacija Open Doors USA procjenjuje da je 360 ​​milijuna kršćana prošle godine živjelo u zemljama u kojima je progon bio “značajan”. Ubijeno je otprilike 5600 kršćana, više od 6000 je zatočeno ili zatvoreno, a još više od 4000 je oteto. Uz to, uništeno je više od 5000 crkava i drugih vjerskih objekata.

Svake godine Open Doors USA objavljuje svoje izvješće World Watch o 50 država koje će najvjerojatnije kazniti kršćane zbog njihove vjere. Prošle godine 11 država bilo je odgovorno za “ekstremni progon”.

Afganistan je ove godine preuzeo prvo mjesto od Sjeverne Koreje. Open Doors objašnjava da je već dugo “nemoguće otvoreno živjeti kao kršćanin u Afganistanu. Napuštanje islama smatra se sramotnim, a kršćanski obraćenici suočavaju se s strašnim posljedicama ako se otkrije njihova nova vjera. Ili će morati pobjeći iz zemlje ili će biti ubijeni.”

Nažalost, pad vlade Kabula koju je podržavao SAD u kolovozu je nemjerljivo pogoršao situaciju. Prema Open Doors: “Kršćanski progon je ekstreman u svim sferama javnog i privatnog života. Rizik da budu otkriveni samo se povećao, budući da talibani kontroliraju svaki aspekt vlasti — uključujući papirologiju međunarodnih trupa koja bi mogla pomoći identificirati kršćane.”

Broj 2 na listi najgorih progonitelja bila je Sjeverna Koreja, o kojoj uglavnom znamo kroz vijesti o programu nuklearnog oružja i lansiranju projektila. Kršćanstvo je bilo snažno u Koreji prije sovjetske okupacije nakon Drugog svjetskog rata i onoga što je postalo Demokratska Narodna Republika Koreja. Dinastija Kim – Kim Jong-un koja danas predstavlja treću generaciju – tada je stvorila kult ličnosti koji svoje članove tretira kao polubožanske. Slijedom toga, Sjeverna Koreja kršćanstvo, koje traži veću lojalnost prema Bogu nego li prema vladaru, smatra posebnom prijetnjom.

Kim trenutno vodi rat protiv stranih utjecaja. O kršćanskoj zajednici u ovom zemlji dostupno je vrlo malo podataka, ali prebjezi su pomogli da se otvori prozor u “Pustinjačko kraljevstvo”. Kako izvještava Open Doors: “Svaki Sjevernokorejac uhvaćen da slijedi Isusa nalazi se u neposrednoj opasnosti od zatvora, brutalnog mučenja i smrti.”

Treća na listi je Somalija, koja se prije tri desetljeća raspala uslijed građanskog rata koji još uvijek traje. U Somaliji djeluje i Al-Qaedina podružnica al-Shabaab. “Mali broj vjernika u Somaliji uglavnom su kršćani koji su prešli s islama”, izvještava Open Doors. “Islamske radikalne skupine gledaju na kršćane kao na mete visoke vrijednosti. Čak i kada kršćani obraćenici nisu na meti ekstremista, njihova obitelj i zajednica su pod velikim pritiskom.”

Sljedeća je Libija, koja je patila od desetljeća povremenog građanskog rata, u kojem je bila aktivna Islamska država. Godine 2015. pripadnici Islamske države su odrubili glave 21. egipatskom Koptu. “Kada osoba u Libiji napusti islam kako bi slijedila Krista, suočava se s ogromnim pritiskom svojih obitelji da se odreknu svoje vjere”, piše Open Doors. “Njihovi susjedi i ostatak zajednice izopćuju ih i mogu ostati bez krova nad glavom, bez posla i usamljeni. Kršćanski vjernici su na meti ciljanih otmica u ubojstava.”

U građanskom ratu u Jemenu, Saudijska Arabija (11. na popisu) i Ujedinjeni Arapski Emirati, uz podršku Washingtona, vojno su intervenirali, stvarajući humanitarnu krizu. Kršćani su malobrojni i većinom su obraćenici, što ih izlaže najvećem riziku u područjima pod kontrolom službene vlade koju podržava Saudijska Arabija i pobunjenika koje podržava Iran. Open Doors primjećuje: “Pritisak na obraćenike iz islama je na najvišim razinama u svakom dijelu života.”

Eritreja je totalitarna država koja se odvojila od Etiopije u nasilnom građanskom ratu. Asmara je nedavno podržala središnju etiopsku vladu u još jednom građanskom ratu. Poput Sjeverne Koreje, vladajuće vlasti Eritreje odbijaju dopustiti svom narodu da im božanstvo bude ispred države. Open Doors izvještava da, “unatoč tome što se gotovo polovica stanovništva izjašnjava kao kršćani, vjernici u Eritreji i dalje trpe ekstremne progone, što je čini jednim od najtežih mjesta na svijetu za slijediti Isusa. Kršćani koji nisu dio priznatih denominacija u opasnosti su od ozbiljnog progona. Na okupljanjima se vrši racija, a vjernici se uhićuju. Uvjeti s kojima se kršćani suočavaju u zatvoru mogu biti nehumani.”

Još jedna usko podijeljena država je Nigerija, gdje su kršćani izričito na meti svoje vjere od strane Boko Harama i drugih ekstremista. Nažalost, kršćani dobivaju malo zaštite od vlade. “Progon u Nigeriji je, jednostavno rečeno, brutalno nasilan”, piše Open Doors. “U većem dijelu sjeverne Nigerije kršćani žive svoje živote pod stalnom prijetnjom napada od strane Boko Harama, Islamske države u zapadnoafričkoj pokrajini (ISWAP), militantnih grupa Fulani i kriminalaca koji otimaju i ubijaju s minimalnim posljedicama. Nasilje je toliko strašno da se proširilo i na jug.”

Slijedi američki saveznik Pakistan, velikim utočištem za afganistanske talibane i mnoštvo domaćih islamskih radikala. Prijetnje i nasilje naveli su neke Pakistance da koriste turističke vize kako bi pobjegli u inozemstvo u potrazi za azilom. “U Pakistanu se kršćani smatraju građanima drugog reda i diskriminirani su u svakom aspektu života”, objašnjava Open Doors. “Crkvene vođe mogu biti uhićene ako se ne pridržavaju volje vlasti. Ova uhićenja djeluju kao upozorenje kršćanskoj manjini i dodatno ih zastrašuju. Nasilje nad kršćanima nastavlja se događati na ekstremnim razinama.”

Poput Sjeverne Koreje, Iran, broj 9 na listi najgorih progonitelja, je ozloglašen zbog drugih aktivnosti osim vjerskih progona. Međutim, nije iznenađujuća niti velika patnja kršćana. “Ozbiljnost progona s kojima se kršćani suočavaju u Iranu ostaje uglavnom nepromijenjena”, piše Open Doors. “Obraćenici iz islama najviše su izloženi progonu, posebno od strane vlade, a u manjoj mjeri od strane društva i njihovih obitelji. Nažalost, stvari bi se mogle pogoršati nakon promjena u kaznenom zakonu ove zemlje, što dodatno guši vjersku slobodu.” Situacija će se gotovo sigurno pogoršati budući da su tvrdolinijaši preuzeli potpunu političku kontrolu.

Indija također loše tretira kršćane i druge vjerske manjine. Jedna od samo dvije većinske hinduističke države (druga je Nepal, br. 48 na popisu World Watcha), Indija je poznata po privatnom nasilju nad nehindusima, koje sve više promovira vladajuća stranka premijera Narendre Modija. “Progon kršćana u Indiji se pojačao, jer hinduistički ekstremisti nastoje očistiti zemlju od svoje prisutnosti i utjecaja”, objašnjava Open Doors. “Ekstremisti zanemaruju indijske kršćane i druge vjerske manjine kao prave Indijce i misle da bi zemlju trebalo očistiti od nehindusa. To je dovelo do sustavnog – i često nasilnog – ciljanja kršćana i drugih vjerskih manjina, uključujući korištenje društvenih medija za širenje dezinformacije i izazivanje mržnje.”

Ovaj neslavni popis zaokružuje Saudijska Arabija. Usprkos nagovještaju liberalizacije lakovjernim evanđeoskim posjetiteljima, Rijad i dalje službeno zabranjuje kršćanstvo. “Kršćanski radnici mogu biti meta zbog svoje vjere, a svim stranim kršćanima je strogo zabranjeno naviještanje svoje vjere ili okupljanje radi bogoslužja – a bilo koje radnje izvan norme mogu dovesti do pritvora i deportacije”, primjećuju Open Doors. “U Saudijskoj Arabiji ima obraćenika iz islama. Stranci koji su došli iz većinskih muslimanskih zemalja vjerojatno žive i rade u zajednicama koje odražavaju kulturne norme njihovog doma – tako da mogu biti u opasnosti ako se njihov društveni kontekst protivi obraćenju. Obraćenici koji se nalaze u Saudijskoj Arabiji obično su prisiljeni živjeti svoju vjeru u tajnosti, riskirajući nasilje, razvod i još mnogo toga.”

Prema Open Doors, još 39 zemalja odgovorno je za “vrlo visok progon”. Kršćanstvo je najprogonjenija vjera, ali većina religija se ponegdje suočava s progonom, a vjernici pojedinih religija, poput Židova, Baha’ija i Ahmadija, na meti su s posebnom okrutnošću.

Izvor: anglican.ink

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori