Nadbiskup Thomas Cranmer (1489.-1556.) – mučenik i reformator

Nadbiskup Thomas Cranmer (2. srpnja 1489. – 21. ožujak 1556.) je bio vođa engleske reformacije i nadbiskup  Canterburyja tijekom vladavine Henrika VIII, Edvarda VI, i kratko vrijeme Marije I. Nakon odvajanja Engleske Crkve od Vatikana kralju Henriku VIII pomogao je poništiti brak s Katarinom Aragonskom, koji je bio jedan od uzroka odvajanja Engleske Crkve od Svete Stolice.

Tijekom svojega djelovanja kao primas Engleske provodio je doktrinarnu i liturgijsku reformu Crkve. Cranmer prihvaća teologiju kontinentalnih reformatora te tako obnavlja Crkvu Engleske i vraća ju na biblijske temelje. Tako je na određeni način postao i prvi protestantski nadbiskup u Engleskoj.

Kada je Edvard VI došao na prijestolje, Cranmer je bio u mogućnosti poduzeti veće reforme. Na temelju drevnih liturgijskih obrazaca i molitvenika sastavio je prva dva izdanja Knjige zajedničkih molitava (Book of Common Prayer) koja postaje službena liturgijska knjiga Engleske Crkve. Uz pomoć kontinentalnih reformatora reformirao je određene rimokatoličke doktrine poput transupstancijacije, svećeničkog celibata, uloge ikona u bogomoljama, te štovanje svetaca.

Nadbiskup Thomas Cranmer – Mučeništvo

Nadbiskup Thomas Cranmer od rimokatoličke kraljice Marije I. osuđuje se za herezu. Ona ga zatvara na dvije godine. Thomas Cranmer povlači neke od svojih reformiranih doktrina no kraljica ga ipak nije pomilovala. Prije spaljivanja na lomači piše svojom rukom:

Thomas Cranmer

A sada dolazim do velike stvari, koja uznemirava moju savjest više nego bilo što sam ikada učinio ili rekao, a to je što sam napisao neke stvari protiv istine, a što sada odričem i odbacujem kao nešto što sam napisao svojom rukom protiv istine koju sam imao u srcu, i što sam napisao od straha pred smrću da bih spasio svoj život. I budući da je moja ruka pogriješila, pišući protivno mome srcu, zato će moja ruka biti prva kažnjena, jer ako budem stavljen na lomaču, ona će biti prva spaljena. A što se tiče pape, odbacujem ga kao Kristovog neprijatelja i antikrista zajedno s njegovom lažnom naukom”.

Lancem privezan za stup lomače, nabiskup Thomas Cranmer ispružio je ruku kojom je potpisao odricanje i rekao: “Ova ruka je pogriješila”, na kraju je uskliknuo: “Gospode Isuse primi duh moj!”

Bez obzira ne njegove uspone i padove (prihvaćanje reformacijskog nauka pa odricanje, prije mučeničke smrti pokajanje) Thomas Cranmer nam je primjer običnog odnosno pravog čovjeka. Ne možemo izbrisati njegove grijehe, ali ga ne možemo ni demonizirati.  U nekim stvarima je podbacio, a ipak je učinio mnoge velike i dobre stvari. 

Puno možemo naučiti od Cranmera. Ako očekujemo od blaženika ili svetaca da nam budu savršen primjer u svemu, takve nećemo naći. Njegov nam primjer govori i o predanoj vjeri i o vidljivim grijesima. A to nas tjera da se suočimo s balvanom u vlastitim očima prije nego što optužimo druge.

U tome kontekstu dobro je što nam spomendan Thomasa Cranmera dolazi u korizmi, godišnjeg pokorničkog vremena kada se kajemo i za svo naše odricanje Krista u određenim trenutcima, kada uzimamo svoj križ patnje i slave kako bi, ostajući na putu Kristovom ušli u Kraljevstvo nebesko.

Nadbiskup Thomas Cranmer

Nadbiskup Thomas Cranmer proglašen je mučenikom i danas ga se uzima kao jednog od najvećih reformatora a njegov se spomendan obilježava 21. ožujka u pojedinim tradicionalnim protestantskim crkvama. Protestantska reformirana kršćanska Crkva u RH koristi liturgiju i ispovijest vjere – 39 članaka vjere, koje je preuzvišeni Thomas Cranmer pripremao, a drugi dovršili, po principima drevne Crkve.

Vidi i ovo: NOVA KNJIGA: “Priča o nadbiskupu Thomasu Cranmeru

Molitva dana:

Milosrdni Bože, po djelu Thomasa Cranmera reformirao si bogoslužje svoje Crkve, obnavljajući ga na narodnom jeziku, a njegovom smrću otkrio si svoju moć u ljudskoj slabosti: Daj da ti se, po milosti tvojoj, uvijek klanjamo u duhu i u istini; po Isusu Kristu, našem jedinom Posredniku i Zagovorniku, koji živi i kraljuje s tobom i Duhom Svetim, jedan Bog, u vijeke vjekova. Amen.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori