devastated bus stop in town after bomb explosion

“Isus nikada nije pozivao na raspirivanje nasilja ili netrpeljivosti” (Zajednička izjava CCEE-a i KEK-a)

Članovi Zajedničkog odbora Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) i Konferencije europskih Crkava (CEC) uputili su sa svog godišnjeg susreta apel vođama naroda i međunarodnoj zajednici da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se okončao trenutni rat u Ukrajini koji odnosi ljudske živote i nanosi neizrecive patnje.

Zajednički odbor KEK-CCEE na godišnjem sastanku održanom 21. ožujka u Bratislavi, u Slovačkoj uputio je Izjavu u kojoj se naglašava da su “srce kršćanske vjere mir i pomirenje, uosobljeni u životu Isusa Krista”, citirajući pritom encikliku Fratelli tutti: “Isus nikada nije pozivao na raspirivanje nasilja ili netrpeljivosti. On sam je otvoreno osuđivao upotrebu sile radi stjecanja moći nad drugima” (238). Njegova poniznost i njegovo suosjećanje prema onima koji trpe bili su u središtu njegove službe: “Vidjevši mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira” (Mt 9, 36).

“Religija – ističe se u Izjavi Zajedničkog odbora CCEE-a i KEK-a – ne smije biti korištena kao sredstvo za opravdavanje ovog rata. Sve religije, a i mi kao kršćani, ujedinjeni smo u osudi ruske agresije, zločina koji se čine nad ukrajinskim narodom i blasfemije koju predstavlja zloupotreba vjere u tom kontekstu”.

Svjedočeći velikim trpljenjima onih koji žive u Ukrajini i bježe iz nje, pozivamo vjerske i političke vlasti da se zalažu oko pravoga dijaloga i promiču trajni mir, apeliraju predstavnici CCEE-a i KEK-a.

Zajednički odbor zahvalio je na ogromnim naporima koje ulažu Crkve i nevladine organizacije, zajedno s lokalnim i državnim vlastima u zemljama koje dijele granicu s Ukrajinom, a i drugima, u prihvaćanju onih koji bježe od rata. Primio je na znanje vijest da i pripadnici ruskog naroda odlučno protestiraju protiv invazije.

“Pozivamo da se i dalje nastave sve inicijative kojima se podupire život i koje svjedoče Kristovu ljubav prema bližnjemu. Nastavljamo moliti za dar mira i pozivamo sve kršćane da nam se pridruže u ovoj molitvi, jačajući istovremeno svoje napore oko potvrđivanja vrijednosti života i aktivnog promicanja pomirenja”, kaže se u Izjavi.

Zajednički odbor KEK-CCEE, kako je 22. ožujka priopćio Ured za medije CCEE-a, razgovarao je na svom sastanku u Bratislavi o zalaganju europskih Crkava za mir u Ukrajini, kao i o načinima prijema ekumenskog dokumenta Charta Oecumenica, aktivnostima KEK-a i jačanju odnosa između KEK-a i CCEE-a, te aktualnom sinodskom procesu Katoličke crkve.

Od predstavnika KEK na sastanku su sudjelovali članovi Vijeća, pastor Christian Krieger, predsjednik, Guli Francis-Dehqani, potpredsjednica, dr. Valérie Duval-Poujol, Lea Schlenker, arhimandrit Ignatios Sotiriadis, metropolit Joseph zapadne i južne Europa iz Rumunjske pravoslavne Crkve, zajedno s dr. Jørgenomom Skovom Sørensenom, glavnim tajnikom KEK-a i Katerinom Pekridou, izvršnom tajnicom KEK-a za teološki dijalog.

Od predstavnika CCEE-a bili su nazočni predsjednik i potpredsjednici Gintaras Grušas, kardinal Jean-Claude Hollerich i biskup Ladislav Nemet, biskup Augsburga u Njemačkoj mons. Bertram Meier, nadbiskup Bukurešta u Rumunjskoj Aurel Percă, nadbiskup Łódźa u Poljskoj Grzegorz Ryś, glavni tajnik COMECE-a don Manuel Barrios Prieto, glavni tajnik CCEE-a don Martin Michalíček te zamjenik glavnog tajnika i glasnogovornik CCEE-a don Antonio Ammirati.

Izvor: IKA

Naslovna fotografija: Pexels

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori