city man people woman

„TKO JE MOJ BLIŽNJI?“ – Apel HPK na pružanje pomoći svim potrebitima

Hrvatska protestantska konferencija (HPK) uputila je apel protiv diskriminacije po etničkoj i vjerskoj osnovi kod prikupljanja i distribuiranja humanitarne pomoći. Apel prenosimo u cjelini.

Potaknuti pojedinim objavama na društvenim mrežama koje pozivaju na pomoć ljudima zahvaćenim ratnim sukobima u Ukrajini, ali samo pripadnicima određene vjerske zajednice, apeliramo da Crkve i crkvene humanitarne organizacije, kod pružanja pomoći slijede Kristov nauk. Naime, prikupljanje pomoći samo za pripadnike jedne vjerske zajednice, isključivo je i nekršćansko djelovanje. Kršćani su, sukladno Kristovom učenju pozvani pružiti pomoć bližnjem a bližnji je svatko u nevolji i tko potrebuje našu pomoć. Krist nas tome jasno podučava u priči o milosrdnom Samarijancu kao i na brojnim drugim svetopisamskim mjestima.

Skandalozno je propitivati vjersko opredjeljenje, etničku ili bilo koju drugu pripadnost potrebitih. Takvo što je suprotno etici humanitarnog djelovanja a posebice je u neskladu s kršćanskim poslanjem. Humanitarne krize ne smiju se koristiti za nove podjele i diskriminatorni odnos prema bilo kojoj skupini ljudi.

Svaki je čovjek, bez obzira na njegovu etničku, vjersku ili drugu pripadnost, stvoren na sliku Božju (Imago Dei). Krist toliko insistira na pomoći potrebitima da se identificira s njima: „Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.“ (Mt 25, 35-36). Prepoznajući potrebite i služeći im u njihovoj nevolji, služimo samome Kristu.

Stoga pozivamo sve one koji mogu pomoći, bilo u sadašnjoj aktualnoj situaciji povezanoj s krizom u Ukrajini ili u bilo kojim drugim okolnostima gdje je pomoć potrebna, da to čine bez isključivosti i da u svakom čovjeku u potrebi prepoznaju bližnjeg.

U ime HPK

Biskup Jasmin Milić, glavni tajnik

Pastor Vatroslav Župančić, predsjednik

Izvor: HPK

26. ožujka 2022.

Foto: Pexels

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori