Izjava o Ukrajini Svetog sinoda Pravoslavne crkve Amerike

Svjedočeći agresivnom ratu kojeg Ruska Federacija vodi protiv Ukrajine i posljedične humanitarne krize koja se tamo razvija, nijedan kršćanin ne može ostati nepristran ili mlak pred patnjom ili šutjeti kada je suočen sa počinjenim zlom. Radi toga mi, episkopi Svetog Sinoda Pravoslavne Crkve u Americi, osuđujemo rat koji uzrokuje smrt i razaranja koja pogađaju milijune nevinih ljudi. Posebno žalimo zbog ubojstava i nasilja koje su pravoslavni kršćani počinili nad drugim pravoslavnim kršćanima.

Pravoslavni kršćani se zgražaju nad svim oblicima agresije, ponavljajući osudu svetih proroka protiv svih onih koji “žure prolijevati nevinu krv” (Iz 59,7). Pridružujući svoj glas glasu drugih kršćanskih vođa, koji također osuđuju invaziju Ukrajine, pozivamo ruske vlasti da prekinu neprijateljstva. Nadalje, pozivamo međunarodnu zajednicu da osudi rat protiv Ukrajine i upotrijebi sva diplomatska sredstva za postizanje ekspeditivnog rješenja.

Izjavljujemo našu solidarnost s patnjom pravoslavnih kršćana Ukrajine, s cijelim ukrajinskim narodom, te građanskim i vjerskim vođama koji u ovom trenutku snose odgovornost brige za svoj narod. Posebno izražavamo stalnu potporu Njegovom blaženstvu Mitropolitu Kijevskom Onufriju i cijeloj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Pozivamo vjernike pravoslavne crkve u Americi da nam se pridruže u zagovoru za Ukrajinu, moleći se našem milosrdnom Bogu za prestanak krvoprolića, moleći ga da utješi napaćene, prognane i ranjene. Također ga molimo da blagoslovi Ukrajinu mirom, ozdravljenjem i obnovom. Svjesni smo poteškoća naroda Rusije, od kojih se mnogi protive ovom ratu, i koji trpe gubitak najmilijih poslanih na front, ekonomsku propast i društvenu štetu.

Sveti sinod episkopa potvrđuje pismo koje je mitropolit Tihon poslao patrijarhu Kirilu, moleći Njegovu Svetost da učini sve kako bi se okončao rat u Ukrajini, stradanje i smrt bezbrojnih žrtava.

Slaveći ovu Treću nedjelju Korizme (Velikog posta), Nedjelju uzvišenja sv. Križa, koji je jedino oružje mira, molimo našu duhovnu pastvu i sve ljude dobre volje da učine sve što je u njihovoj moći da pomognu onima koji pate i koji bježe od rata. Oni kojima je Bog dao sredstva: pozivamo vas da date materijalne doprinose za pomoć onima koji su pogođeni ratom, posebno izbjeglicama, kojih je sada više milijuna. Na kraju, podsjećamo sve na riječi Gospodina koji nam govori da, iako imamo nevolju, uvijek nalazimo svoj mir u onome koji je pobijedio svijet (Ivan 16,33).

U ljubavi Isusa Krista, koji je mir i sila Božja,

Sveti sinod Pravoslavne Crkve u Americi

Izvor: OAC

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori