white concrete building

Hodočasnici mogu ponovno u Jeruzalem

Strašni dani izolacije izazvane pandemijom sada polako odlaze u prošlost, te se u Jeruzalem vraćaju hodočasnici… piše Nedelja.

Naime, Izrael je 1. ožujka ponovno otvorio svoje granice za hodočasnike nakon dvije godine zatvaranja zbog pandemije koronavirusa.

U intervju za AsiaNews latinski patrijarh Jeruzalema Pierbattista Pizzaballa, je s opreznim entuzijazmom govorio o budućnosti: „Mi smo se pomirili s mjerama s puno krhkosti i usamljenosti, ali sam ovih mjeseci također vidio veliku želju za ponovnim pokretanjem. I mi se pitamo što će biti prije i poslije pandemije; još nema sigurnih odgovora, ali smatram da prije svega moramo raditi.“

Patrijarh Pizzaballa u nastavku je izrazio nadu kako će obilježavanje „normalnog“ korizmenog vremena pomoći vjernicima vratiti se u punom duhovnom zamahu. Priznao je da njegov optimizam prati i oprez, ali smatra kako je to korak u pravom smjeru. Također, ponovio je žal zbog trenda opadanja zvanja koji je Izrael doživio posljednjih godina.

Posjetitelji Izraela, bili oni hodočasnici ili turisti, sada su dobrodošli bez obzira jesu li cijepljeni ili ne. Zemlja koja je nekoć zahtijevala Green Pass za ulazak u turistička središta ili bogomolje, ukinula je ovaj uvjet.

Prema Jerusalem Postu, oni koji uđu u tu državu i dalje će morati napraviti PCR test prije i nakon leta. Nadalje, posjetitelji i dalje moraju nositi masku, posebno dok koriste javni prijevoz, gdje je to potrebno.

Izraelski premijer Naftali Bennett prokomentirao je: „Situacija u Izraelu je trenutno dobra. To je rezultat pravilnog i dinamičnog upravljanja, zbog čega se sada otvaramo. Pritom ćemo držati prste na pulsu, a u slučaju nove varijante opet ćemo brzo reagirati.“

Orthodox Times je nedavno izvijestio o prvoj skupini rumunjskih hodočasnika koja je otputovala u Izrael. Ovo su bili jedni od prvih ljudi koji su uživali u biblijskim prizorima, dok je pandemija zatvorila granice Izraela početkom 2020.

Foto: Pexels

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori