“Ovdje sam da ohrabrim izbjeglice” – Patrijarh Bartolomej u Poljskoj

„Ovaj rat je izbio bez ikakvog razloga“, izjavio je ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. tijekom susreta s ukrajinskim izbjeglicama u jednoj od pravoslavnih crkava u Varšavi u ponedjeljak, 28. ožujka, objavila je talijanska katolička novinska agencija SIR.

Patrijarh je naglasio da boravi u posjetu Poljskoj na poziv predsjednika Andrzeja Dude koji ga je pozvao da „udijeli blagoslov izbjeglicama“, javlja IKA. Obraćajući se upravo njima, patrijarh je, pozivajući se na telefonski razgovor s Volodimirom Zelenskim od prije nekoliko dana, istaknuo svoje „divljenje“ ponašanjem ukrajinskog predsjednika koji „predstavlja važno nadahnuće za sav ukrajinski narod koji se bori za održanje nacionalnog suvereniteta“.

„Ovdje sam da da bih susreo milijune onih koji su izbjegli iz svoje zemlje i da ohrabrim izbjeglice, kao i sve ljude, da pokažu bît kršćanstva, a to je ljubav prema bližnjemu, sa sve većom pažnjom prema Kristu prisutnom u svakom našem bližnjem“, rekao je patrijarh. Nije štedio riječi hvale za način na koji su Poljska i druge zemlje koje graniče s Ukrajinom „otvorile svoje granice i svoja srca za prihvat izbjeglica“.

U prigodi posjeta ekumenskog carigradskog patrijarha, koji je od 2019. godine – zbog priznanja autokefalnosti Pravoslavne crkve Ukrajine – u sukobu s Moskovskom patrijaršijom, poljski mediji prenose izjavu kijevskog metropolita Epifanija da „deseci zajednica i neki ukrajinski samostani koji su dosad pripadali Moskovskoj patrijaršiji prelaze u krilo autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine“.

Patrijarh Bartolomej će se u utorak, 29. ožujka sastati s predsjednikom Poljske biskupske konferencije mons. Stanisławom Gądeckim.

Izvor: IKA.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori