Patrijarh Kiril izvijestio Sv. Sinod Ruske pravoslavne crkve o razgovoru s papom Franjom i nadbiskupom Welbyjem

Dana 24. ožujka 2022. članovi Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve čuli su izvještaj Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila o njegovim online razgovorima s papom Franjom i nadbiskupom Canterburyja Justinom Welbyjem, održanim 16. ožujka. U razgovorima u ime Ruske pravoslavne crkve sudjelovao je i mitropolit volokolamski Hilarion, predsjedavajući Odjela za vanjske crkvene odnose.

Tema o kojoj se raspravljalo bila je situacija u Ukrajini. Njegova svetost patrijarh Kiril detaljno je govorio o stavu Ruske pravoslavne crkve o aktualnim zbivanjima koja sežu od 2014. godine.

Nešto ranije, 18. ožujka 2022. patrijarh Kiril je pred Visokim crkvenim savjetom, između ostalog istaknuo:

“Želim reći da događaji u Ukrajini zahtijevaju da napravimo ozbiljnu analizu iz crkvene perspektive, zahtijevaju naše molitve, te želim još jednom naglasiti da se Ruska Crkva, unatoč vrlo negativnom političkom kontekstu, zove danas na očuvanje duhovnog jedinstva našeg naroda – ruskog i ukrajinskog naroda – kao jednog naroda koji je izašao iz kijevskog zdenca. Bez sumnje, ovo jedinstvo je izloženo određenim opasnostima u situaciji neprijateljstava, a ako govorimo o vanjskom faktoru, onda je internetski prostor, informacijski prostor, također postao bojno polje i u tom prostoru ima mnogo dezinformacija, laži, provokativnih izjava, koje kod ljudi mogu izazvati negativne osjećaje, onemogućuju brzo rješavanje sukoba i pomirenje. U tom kontekstu smatram posebno važnim ono što se danas događa u našoj Crkvi – u Ruskoj Federaciji, u Ukrajini, u Bjelorusiji, u drugim zemljama. Vjerujem da stav Crkve može postati pravi mirotvorni čimbenik za pozitivan utjecaj na zbivanja u Ukrajini, nama bratskoj zemlji. Trebamo biti posebno revni u uzdizanju molitvi za mir i svakako svoje molitve trebamo popratiti konkretnim postupcima. A najkonkretnija i najvažnija akcija danas je pružanje pomoći onima koji su pogođeni ovim sukobom – prije svega izbjeglicama, koje su se našle na području Ruske Federacije.”

“Pomoć onima koji su pogođeni sukobom nailazi na široku podršku javnosti, a mi ćemo intenzivirati naše napore u službi susjeda, doprinoseći tako pomirenju naših naroda. Ali u svakoj povijesnoj situaciji, svoj uobičajeni posao trebamo obavljati sa žarom, na koji pozivam sve. Ponajviše, to je djelo molitve i neizostavan napor da se očuvaju dobri odnosi među narodima koji su se našli uključeni u ovaj sukob. Crkva ne može biti nositelj ikakvog drugog signala osim mirotvornog jer je naše stado posvuda, s obje strane barikada.”

Sveti sinod je odlučio da je „važno da se sa stavom Ruske pravoslavne crkve o aktualnoj krizi u Ukrajini upoznaju poglavari nepravoslavnih crkava i međukršćanskih organizacija, kao i da se razvija zajedničko mirovno djelovanje i humanitarne inicijative.

Izvor: anglican.ink

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori