table wine shadow macro

Problem je pijanstvo a ne vino (Sv. Ivan Zlatousti)

Je li krivo vino zbog pijanstva? Jesu li krivi noževi i drugo oružje za ubojstva? O čemu se radi? Kako da se napravi pravilno razlikovanje? Sv. Ivan Zlatousti, kako samo on zna, objašnjava nešto što možda mnogima nije jasno danas.

***

„Slušam kako mnogi … govore: neka je prokleto vino! O, gluposti; o, bezumlja! Drugi griješe, a ti prekoravaš dar Božji? Kakvo je to bezumlje? Zar je vino, o, čovječe, uzrok takvog zla? Ne, nije vino, već neumjerenost onih koji zloupotrebljavaju vino. Dakle, bolje reci: nestani pijanstvo, propadni raskoši! A ako budeš rekao: propadni vino, onda možeš nakon toga reći i: propadni željezo – zato što postoje ubojice; propadni noći – zato što postoje lopovi, propadni svjetlosti – zato što postoje klevetnici; neka poginu žene – zato što postoje bludnice. Na taj način ćeš na kraju poželjeti istrijebiti sve.

Međutim, ti nemoj postupati tako – to je sotonski duh. Nemoj prezirati vino, već preziri pijanstvo. Kada pijanac dođe k sebi, opiši mu svu njegovu sramotu. Reci mu: vino je dano za uveseljavanje, a ne da ti se smiju; dano je za jačanje zdravlja, a ne da bi slabio duh. Bog te je počastio ovim darom: zašto neumjerenom upotrebom ovog dara sramotiš sebe? Poslušaj što govori apostol Pavao: „Više ne pij samo vodu, nego pij pomalo vina, zbog svoga želuca i čestih bolesti svojih“ (1 Tim 5, 23). Ako ovaj svetac, čak savladan bolešću i čestim nemoćima nije upotrebljavao vino, dok mu nije zapovjedio učitelj, kakve ćemo osude onda biti dostojni mi, koji se i zdravi napijamo?

Timoteju je rečeno: „pij pomalo vina zbog svoga želuca“; a od vas će svakome koji se napija, Apostol reći: upotrebljavaj manje vina, jer se od pijanstva rađa blud, psovanje i druge nečiste pohote. Ako se ne želite uzdržati od pijanstva zbog toga, onda se uzdržite makar zato što ono budi gnusne pohote. Vino je dano radi veselja – napisano je „vino veseli srce čovjeku“ (Ps 104, 15), a vi i ovu njegovu dobru osobinu kvarite.“

Izvor: Tvrđava istine

Foto: Pexels

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori