Konačna presuda ruskom svećeniku koji je osudio rat u Ukrajini

Ruski pravoslavni svećenik Ioann Budrin koji je kritizirao krvoproliće u Ukrajini morao je platiti 35.000 rubalja (oko 400 eura) jer je u Rusiji zabranjeno govoriti protiv “vojne ofenzive”, prenosi Vatican News.

O. Ioann Budrin na službi u gradu Karabanovo, oko 400 kilometara istočno od Moskve, u propovijedi 6. ožujka, misleći na Ukrajinu, rekao je da je tamošnji rat bez obzira na bilo kakvu političku ocjenu “protiv zapovijedi ne ubij”, te da “i ruski vojnici ubijaju svoju braću i sestre u Kristu”. Budrin je tada uhićen, ispitan i osuđen. No, dobio je i veliku potporu – donacijama se brzo stiglo do potrebne svote za kaznu. Rekao je da poznaje i oko 300 svećenika koji su potpisali pismo protiv rata.

Ubrzo nakon početka rata, Budrin je na mrežnoj stranici svoje župe pisao o “nedopuštenom krvoproliću”. Sada mu je također zabranjeno javno govoriti. U intervjuu za talijansku katoličku agenciju SIR, rusko-pravoslavni svećenik je rekao: “Postao sam oprezniji i to mi se ne sviđa. Tjeram se da i dalje jasno govorim ono što mislim. Ne želim se pretvarati. Budući da više ne smijem pisati na web stranici svoje župe, otvorio sam Telegram kanal. Tu pišem ono što osjećam i mislim. Ne radi se uvijek o politici, jer moja je glavna briga održati vjeru živom u ljudima, pomoći im da pronađu i idu svojim putem do Krista”.

Naravno da je i on pomalo uplašen, to je ljudski, a i nepromišljeno je ne bojati se u ovoj situaciji. Međutim, vjera mu daje snagu. Misao o smrti i uskrsnuću poznata mu je iz mnogih pogreba koje je predvodio. Svatko tko ga prijavi policiji ili metropolitu samo izražava vlastitu zlobu, zbog čega mu je žao tih ljudi, rekao je Budrin u razgovoru za agenciju SIR.

Izvor: IKA

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori