Luteranski finski biskup i zastupnica oslobođeni optužbi

Okružni sud u Helsinkiju oslobodio je danas, 30. ožujka 2022., biskupa Juhana Pohjolu iz Evangeličko-luteranske misijske biskupije Finske (ELMDF) i finske zastupnice u parlamentu Päiviju Räsänenu po svim optužbama. Njih dvoje su optuženi za zločine iz mržnje jer su artikulirali povijesno kršćansko učenje o ljudskoj seksualnosti.

“Ovo nije samo pobjeda za nas, već i za slobodu govora i vjere u Finskoj i šire”, rekao je biskup Pohjola u izjavi nakon presude. “Nastojeći kriminalizirati kršćansko učenje o seksualnosti, tužiteljstvo je bacilo sjenu straha na društvo. Bilo je važno dobiti snažan signal od Okružnog suda koji brani naša temeljna prava kao građana i kršćana.”

„Želio bih zahvaliti svima koji su dali podršku i ohrabrenje tijekom ovog dugog procesa“, nastavio je biskup Pohjola. “Došlo je do ogromne podrške iz cijelog svijeta. U konačnici, ovo je duhovna bitka i stvar koja se tiče Kristova Evanđelja.”

Da podsjetimo, sudilo im se se zbog njihovog javnog zastupanja povijesnog kršćanskog učenja o ljudskoj seksualnosti. Dr. Räsänen je optužena da je napisala knjižicu iz 2004. pod naslovom “Muško i žensko stvori ih: Homoseksualne veze – izazov kršćanskom konceptu čovječanstva”, a biskup Pohjola jer je objavio navedeno djelo. Dr. Räsänen se također suočava s dvije druge optužbe, uključujući kritiziranje finske nacionalne luteranske crkve zbog podrške Helsinki Prideu u twitu koji je uključivao i sliku biblijskog stiha iz Rimljanima 1, 24-27.

Glavna tužiteljica zatražila je od suda da dr. Räsänenu izrekne maksimalnu odštetu žrtvama kaznenog djela u iznosu od 120 dana osobnog dohotka. Tužiteljstvo traži od biskupa Pohjole da mu se naloži plaćanje kazne u iznosu od 60 dana osobnog dohotka. Tužiteljstvo je također zatražilo objedinjenu kaznu od 10.000 eura protiv pravne osobe ELMDF-a, Zaklade Luther.

Odluka da se njih dvoje izvedu pred sud dovela je do međunarodnog negodovanja, a mnogi su to nazvali napadom na vjerske slobode. Međunarodno luteransko vijeće (ILC) – čiji je ELMDF član – bilo je među onima koji su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog odluke da se optuži biskupa Pohjola i dr. Räsänen te su pozvali na molitvu za njih.

Suđenje je počelo 24. siječnja. U svom uvodnom govoru, glavna tužiteljica je sugerirala da se suđenje ni na koji način ne odnosi na Bibliju. Ali tijekom svog izlaganja, te tijekom svoje argumentacije i ispitivanja, opetovano se vraćala na rasprave o prirodi Svetog pisma, hermeneutici optuženih i kršćanskom shvaćanju grijeha.

“Pretpostavio sam da se tužitelj neće baviti ovim pitanjem Biblije i teologije”, istaknuo je biskup Pohjola u intervjuu za Studio Krypta (medijski program ELMDF-a) nakon prvog dana suđenja. “Mislio sam da će ovo biti samo pravno rješavanje ovih stvari. U tome sam se uistinu iznenadio.”

“Iako je izjavila da se ne radi o Bibliji niti o slobodi vjere ili mišljenja”, nastavio je, “tužiteljica je ušla je prilično duboko u teološka pitanja.” Ispitivala je biskupa o njegovom razumijevanju odnosa između Starog i Novog zavjeta, statusa biblijskog i građanskog prava i tako dalje – “spoj pravne i teološke argumentacije” što se ne očekuje na građanskom sudu. Još gore, rekao je biskup Pohjola, bio je to pokušaj tužiteljice da izjednači one koji prihvaćaju povijesno kršćansko učenje o seksualnosti s onima koji bi ubijali ili silovali u ime vjere.

Što se tiče same knjižice, dr. Räsänen je u istom intervjuu za Studio Krypta sugerirala da je tužiteljstvo bavilo “perifernim stvarima”, zanemarujući “središnja učenja knjižice” kako bi opravdalo optužbe. “Ono što sam shvatila na suđenju, a zapravo čak i prije njega, bila je slaba osnova za nastavak suđenja”, rekla je dr. Räsänen. “Ono što je državna tužiteljica pročitala [kao optužbe], što je izjavila da je zapisano u knjižici, to nije istina; te izjave tamo nisu pronađene – ni u radijskom programu, ni u knjižici, ni u twitu.”

S time se složio i biskup Pohjola. “Bio sam zbunjen kada je tužiteljica pročitala optužbe”. Tužiteljstvo je dr. Räsänenu optužilo da je homoseksualce nazvala pedofilima, rekavši da su proizašli iz genetske pogreške, te čak sugerirao da ih nije stvorio Bog. Optuženi su sve optužbe odbacili kao potpuno lažne, ističući da su izravno proturječne tvrdnjama u knjižici i drugim izjavama za javnost.

Umjesto toga, ustvrdio je biskup Pohjola, knjižica objašnjava da, iako povijesno kršćansko učenje smatra homoseksualne radnje grešnim na temelju Svetog pisma, kršćani zbog toga ne smatraju homoseksualce drugačijima od bilo koje druge osobe pred Bogom. “Svi su jednake vrijednosti, i svi su pod grijehom, i svi su pod milošću”, objasnio je. “Svi imamo isti položaj pred Bogom. Želimo reći da su homoseksualci s tim sklonostima dobrodošli u naše crkve, da žive u kontaktu s Kristom i pronađu svoj identitet – baš kao što bi svatko od nas trebao pronaći svoj identitet – kao stvorenje Božje, koje je otkupio Isus Krist.”

“Po mišljenju tužiteljice, ove izjave nisu važne – nisu vjerodostojne”, požalio se biskup Pohjola. “Ali ovo je ‘šira slika’—cijela temeljna stijena na kojoj mi kršćani stojimo.”

“Osuđujemo svaki neprikladan, nasilan i huškački govor”, rekao je biskup Pohjola. “Ali osnovno kršćansko propovijedanje Zakona i Evanđelja to nije. ”

Iako je priznala da se osjećala nervozno uoči suđenja, dr. Räsänen je rekla da je “na sud otišla mirne savjesti.”

“Otišla sam tamo vjerujući Bogu”, objasnila je. “Osjećala sam se vrlo snažno, još od tog tweeta koji sam napisala, da je ova stvar u Božjim rukama i pod Njegovim vodstvom. Dakle, ovo je put kojim moram ići.”

Izvor: International Lutheran Council

Fotografija:

Foto:Reformed Journal

Odgovori