Zašto je pelikan jedan od simbola kršćanstva?

U Reformatskoj crkvi u baranjskom mjestu Kopačevo, iznad uzdignute propovijedaonice nalazi se statua pelikana koji svojim kljunom kida svoja prsa kako bi nahranio svoje mlade.

Zašto se ovaj simbol nalazi u crkvi i zašto je on, pored mnogih drugih, simbol kršćanstva?

Pelikan je nadaleko poznata velika ptica plivačica s dugačkim vratom i ogromnim kljunom, koja živi u toplim krajevima. Nekad je smatran simbolom očinske ljubavi. Ne čudi stoga da je ptica pelikan postala simbol u kršćanskoj ikonografiji.

Naime, u jednoj od najpoznatijih euharistijskih pjesama »Klanjam ti se smjerno« sadržani su stihovi: »Pelikane nježni, Spasitelju moj! Blatna me u Krvi, peri presvetoj!« Nije teško zaključiti da u toj pjesmi nježni pelikan simbolizira Krista. Krv je zapravo krv Kristova prolivena u žrtvi na križu za spasenje čovječanstva. Blato je znak prljavštine, a u pjesmi simbolizira ljudsku grešnost.

Među starima je živjelo uvjerenje da ptica pelikan u nedostatku hrane svojim kljunom razdire prsa te svojom krvlju i svojim mesom hrani svoje mlade. Ta je mitološka podloga poslužila kršćanima kao nadahnuće za ikonografijsko i poetično oslikavanje Kristove žrtve. Krist je Pelikan. Kao što pelikan razdire svoja prsa da bi prehranio svoje mlade, tako je iz dragovoljne Kristove žrtve na križu, nakon što mu je vojnik kopljem probo bok, navrla krv i voda, znakovi otkupljenja i života. Svojom krvi i vodom iz boka, Krist hrani i poji svoje vjernike, dajući im time zalog vječnoga spasenja i života.

Bez obzira na to što ptica pelikan doista nije tako prirodno altruistična kako su stari zamišljali, jer radi se o jednom mitološkom obrascu, ipak se u kršćanskoj ikonografiji i poeziji bilo uvriježilo prikazivanje statue ptice pelikana u pozi kidanja prsâ kljunom, a u čijem se podnožju nalaze jedan ili dva mlada s uzdignutim glavama i otvorenim kljunovima.

Izvor: facebook

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori