man wearing silver colored watch

Kako je nastala pjesma “Sretna sigurnost” (Blessed Assurance)

“Blessed Assurance” (Blagoslovljena sigurnost) je dobro poznata kršćanska pjesma. Stihove je 1873. napisala slijepa spisateljica himni Fanny Crosby na glazbu koju je 1873. napisala Phoebe Knapp.

Na hrvatskom jeziku postoji više verzija prijevoda ove pjesme pa je tako znamo kao: “Sretna sigurnost”, “Blaženo j’znati”, “Blaženo jamstvo”, “Divno saznanje” i sl.

Fanny Jane Crosby rođena je 24. ožujka 1820. u Southeastu, okrug Putnam, New York. Bila je jedino dijete svojih roditelja, gospodina Johna i Mercy Crosby.

Vidi i ovo: Kako je nastala pjesma “Kad glas svete trube jekne

Fanny je izgubila oca šest mjeseci nakon rođenja, a odgajala ju je baka s majčine strane koja je bila odana kršćanka. Njezina majka je uzdržavala obitelj radeći kao sobarica.

Fanny Crosby je mogla vidjeti dva mjeseca dok nije dobila upalu oka. Liječio ju je stranac koji je tvrdio da je liječnik jer obiteljskog liječnika nije bilo u blizini. Stavljao je svoje obloge na njezine oči kako bi se riješila infekcije. Infekcija je zapravo očišćena, ali oblog je ostavio bijele ožiljke na njezinim očima i to je oštetilo njezin vid. Odveli su Fanny poznatom njujorškom kirurgu po imenu dr. Valentine Mott. Nažalost, nije joj mogao pomoći.

Fanny Jane Crosby 1820. – 1915.

Baka slijepe djevojčice bila je blagoslov njezinom kršćanskom odgoju i obrazovanju. Veliki dio vremena čitala joj je Bibliju, odabranu poeziju i književnosti.

Kao rezultat toga, Fanny je mogla naučiti napamet duge dijelove Starog i Novog zavjeta kroz aktivno slušanje svoje bake. Osim toga, počela je pisati u mlađoj dobi, a prvu pjesmu napisala je kad je imala osam godina.

Fanny je život predala Kristu 1850. godine u njujorškom Broadway Tabernacleu.

Nakon toga, postala je članica biblijske baptističke crkve Šeste avenije u Brooklynu i služila je kao laički propovjednik, đakonica i misionarka. Bila je poznata po poučavanju i misiji.

Mnogi smatraju da je Fanny Crosby 1873. pronašla inspiraciju za pjesmu kroz odlomak Hebrejima 10:22. ”Pristupajmo stoga s istinitim srcem u punini vjere, srdaca škropljenjem očišćenih od zle savjesti i tijela oprana čistom vodom. ”

Vidi i ovo: Kako je nastala pjesma “O Bože moj kad ovaj svijet promatram”

Crosby je bila u posjeti svojoj prijateljici Phoebe Knapp dok su u domu Knappovih postavljali velike orgulje. Orgulje su bile nedovršene, pa je gospođa Knapp, koristeći klavir, odsvirala novu melodiju koju je upravo skladala. Kada je Knapp upitala Crosby, “Što misliš o melodiji?”, Crosby je odgovorila: “Blagoslovljena sigurnost; Isus je moj.” i nastavila s daljnjim riječima ove pjesme.

Himna se pojavila u izdanju Palmer’s Guide to Holiness and Revival Miscellany iz srpnja 1873.

Vidi i ovo: Kako je nastala pjesma “Dobro mi je u Gospodu mom”

Popularna pjesma odražava Fannyn hod vjere, kako ga je izrazio apostol Pavao u Filipljanima 1,21, “Ta meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak!”

Ovdje donosimo jednu od hrvatskih prijevoda ove pjesme:

Sretna sigurnost, Isus je moj,
Njemu sam dao sav život ja svoj.

Baštinik Krista
sretan sam ja,
rođen od Duha i krvlju spran.

To je moj život, pjesma je to!
Hvaliti Tebe, o Bože moj!

To je moj život, pjesma je to!
Hvaliti Tebe, o Bože moj!

Potpuno predan, u miru s Njim.
On ljubi mene, ja sretan sam s Njim.

Dok budan molim il’ snivam snom,
znam da je sreća tam gdje je On.

Blaženi pokoj, počinak blag,
osjećam uvijek kad slijedim mu trag.

Mir me božanski ispunjava,
zakon mi Njegov je radost sva.

To je moj život, pjesma je to!
Hvaliti Tebe, o Bože moj!

To je moj život, pjesma je to!
Hvaliti Tebe, o Bože moj!

Pjesmu u nešto drugačijem prijevodu (Istina divna) pjeva i zbor “Melodije nade” na TV Hope Channelu HR.

Izvedbu Radojke Šverko možete pogledati ovdje.

Vidi i ovo: Kako je nastala pjesma Divna milost (Amazing Grace)

Na temelju: phamoxmusic.com

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori