Luteranski nadbiskup pobjegao s obitelji iz Moskve zbog osude rata

“Jasno se i javno ograđujem od ovog rata koji nije samo rat protiv Ukrajine, već rat protiv čovječanstva”, rekao je Dietrich Brauer.

Nadbiskup Evangeličko-luteranske crkve u Rusiji Dietrich Brauer morao je pobjeći iz Moskve u Njemačku. S obitelji je napustio Rusiju zbog državne represije. O tome je izvijestila  agencija Kathpress.

“Postojao je jasan zahtjev iz Ureda predsjednika da svi vjerski vođe progovore i podrže rat”, rekao je Brauer, napominjući da je većina svećenstva tako postupila.

“Jasno i javno se ograđujem od ovog rata, koji nije samo rat protiv Ukrajine, nego rat protiv čovječanstva“, rekao je biskup. Podsjetio je da se u Rusiji ne smije govoriti o ratu. “Nije nam bilo dopušteno moliti se za mir i nismo se smjeli družiti s našim najmilijima u Ukrajini”, dodao je.

Brauer je želio napisati zajedničku izjavu s drugim klerikalnim vođama, ali drugi se nisu s time složili. “Zajedno bismo mogli napraviti promjene”, rekao je.

Prema biskupovim riječima, sadašnja državna represija je “nezamisliva”. Prema Braueru, Ruska pravoslavna crkva “godinama širi priče o progonu kršćana i genocidu u Ukrajini”. Trenutno se ne može vratiti u Rusiju. „Neki biskupi progovaraju, ali mnogi svećenici i vjernici se boje. Osim toga, postoji unutarnji sukob”, dodao je.

Luteranski biskup Dietrich Brauer od 2011. je biskup europskog dijela Rusije, a od 2014. nadbiskup Evangeličko-luteranske crkve u Rusiji koja ima oko 170 župa i oko 50 pastora. Rođen je 1983. u gradu Vladivostoku na istoku Rusije. Oženjen je župnicom Tatjanom Petrenkovom i ima troje djece.

Izvor: svetkrestanstva.postoj.sk

Photo: ELCROS

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori