Rezolucija Poljske pravoslavne crkve o ratu u Ukrajini

Arhijerejski sabor Poljske pravoslavne Crkve odlučio je obratiti se poglavarima mjesnih Crkava s prijedlogom za održavanje sastanka i rasprave o stanju u svjetskom pravoslavlju. Susret je održan pod vodstvom Njegovog Blaženstva mitropolita varšavskog i cijele Poljske Save, uz sudjelovanje cjelokupnog episkopata 22. ožujka 2022., prenosi orthodox.pl. Što se tiče odluka o vanjskom djelovanju poljske Crkve, Sabor se upoznao “s aktualnom vjerskom i društvenom situacijom u Ukrajini”, o čemu je objavljena relevantna „Izjava“:

***

Arhijerejski sabor poljske Crkve dao je Izjavu o situaciji u Ukrajini

Arhijerejski sabor Poljske pravoslavne Crkve, nakon što je proučio trenutnu vjersku i društvenu situaciju u Ukrajini, dao je službenu izjavu o ovom pitanju. Rezolucija je objavljena 22. ožujka 2022. na službenoj stranici orthodox.pl.

Rezolucija

Arhijerejskog sabora Poljske autokefalne pravoslavne Crkve

o ratu u Ukrajini

“Dana 24. veljače 2022. godine, neočekivano, ruske trupe su napale zemlju Ukrajinu i započele borbena djelovanja. Nastupilo je teško vrijeme bratoubilačkih borbi, koje traju i danas. Zbog toga je poremećen normalan život građana, ubijeno je mnogo nevinih ljudi, a propadanje crkvenog i javnog života napreduje. Uništavaju se materijalna dobra: hramovi, spomenici, ključni infrastrukturni objekti i stambeni objekti.

Sam rat veliki je ispit u životu društava. Ukrajina i svi miroljubivi ljudi su u velikim bolovima; prolijeva se bratska krv, slično kao što je Kajin ubio svog brata Abela.

Milijuni građana Ukrajine napuštaju svoju domovinu. Narod pati, proživljava nevolje i gubitke.

Kao u Starom zavjetu, tako i danas Bog poziva sve sudionike u neprijateljstvima: “Glas krvi brata tvoga vapi k meni sa zemlje” (Post 4, 10).

Arhijerejski sabor Poljske autokefalne pravoslavne Crkve, vođen ovom biblijskom istinom, poziva vlasti Ruske Federacije na čelu s predsjednikom da prekinu neprijateljstva u Ukrajini, smatrajući ih nemoralnim i nepromišljenim. Teško je razumjeti razloge zašto se dva bratska pravoslavna i slavenska naroda međusobno bore. Nemojmo uništavati ono što su nam Očevi i Majke ostavili, počevši od Krštenja sv. kneza Vladimira.

Arhijerejski sabor izražava zahvalnost Njegovom Blaženstvu, mitropolitu varšavskom i cijele Poljske Savi, što je ranije uputio pismo Njegovoj Svetosti patrijarhu moskovskom i cijele Rusije Kirilu, s pozivom da pomogne u okončanju neprijateljstava ruske vojske na području Ukrajine, i da izrazi svoj prigovor protiv krvoprolića.

Naša molitva, kao najmoćnije duhovno oružje, prati sve koji je uzdižu Gospodaru svijeta. Učinimo sve što je u našoj moći da spriječimo brata da ubije brata.

Ujedno, Arhijerejski sabor zahvaljuje svećenstvu i vjernicima naše Crkve na širokoj, sveobuhvatnoj pomoći izbjeglicama iz Ukrajine, duhovnoj i materijalnoj. Ona je značajna. Svima izražavamo svoje poštovanje i zahvalnost. Bog vas blagoslovio!

Veliki i Svemogući Bože, daj mir Ukrajini i svima nama!”

***

Opseg pomoći koju Poljska pravoslavna Crkva pruža Ukrajini može se pronaći na web-stranici Mitropolijskog centra milosrđa “ELEOS”, pravoslavne organizacije koja se bavi dobrotvornim djelovanjem, kao i na web-stranicama biskupija.

Izvor: pravlife.ru

Orthodoxhr

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori