Izjava svjetskog vijeća crkava o Ukrajini

Svjetsko vijeće crkava sazvalo je ekumenski okrugli stol o situaciji u Ukrajini, koji se održao 30. ožujka 2022. u Bossey ekumenskom institutu. Cilj sastanka bio je pozvati na diplomaciju umjesto prijetnji, na dijalog umjesto na konfrontaciju.

Među okupljenima su bili visoki predstavnici crkava članica iz nekoliko europskih zemalja. “Žalimo što nije bilo moguće da nam se predstavnici Rusije i Ukrajine pridruže u ovim konzultacijama”, rekao je vršitelj dužnosti glavnog tajnika Ioan Sauca.

Cilj ovog sastanka bio je konzultirati, razmijeniti stavove o sukobu i njegovim uzrocima te sagledati moguće načine crkve za izgradnju mira. Rezultat sastanka bio je zajedničko izvješće:

“Zaista, blizu je njegovo spasenje onima koji ga se boje, i slava će njegova živjeti u zemlji našoj”. (Ps 85, 10)

Mi, sudionici ovog sastanka, zajednički potvrđujemo – u skladu s mandatom i politikom Svjetskog vijeća crkava – naše suprotstavljanje ratu koji je protiv Božje volje i upotrebe smrtonosne vojne sile kao sredstva za rješavanje sporova – u Ukrajini ili drugdje. Takvi sporovi bi se mogli i trebali rješavati mirnim putem, iskrenim i smislenim dijalogom i pregovorima. Osuđujemo vojnu agresiju koju je pokrenulo vodstvo Ruske Federacije protiv naroda suverene nacije Ukrajine. Potvrđujemo pravo naroda Ukrajine da se brani od ove agresije. Žalimo zbog svih dragocjenih života koji su već izgubljeni s obje strane – svaki od njih je tako drag Bogu i njihovim najmilijima – i za strašno uništenje i prouzročeno raseljavanje ljudi.

Ističemo suosjećajnu skrb i podršku koju ukrajinskim izbjeglicama pružaju vlasti, lokalne zajednice, crkve i crkvene organizacije u susjednim i drugim zemljama, kao dobar primjer skrbi i podrške svim izbjeglicama koje bježe od opasnosti po život.

Pridružujemo se pozivima na prekid vatre u Ukrajini, na otvaranje i poštivanje humanitarnih koridora i na nastavak pregovora o sigurnom i pravednom miru kako bi se ova patnja okončala.

Pozivamo na prepoznavanje, poštovanje i zaštitu bogomdanog ljudskog dostojanstva svakog čovjeka ugroženog ovim ili drugim oružanim sukobom, a posebno pozivamo na zaštitu svih civila i civilne infrastrukture kao temeljnog moralnog pitanja, dužnosti i odgovornosti prema međunarodno humanitarno pravo. Svi oni koji su odgovorni za kršenje važećih zakona i zločine protiv čovječnosti moraju preuzeti punu odgovornost za svoje postupke.

Osim Ukrajine i nove dijaspore njezinih raseljenih i napaćenih ljudi, također smo ozbiljno zabrinuti zbog još širih, dugoročnijih posljedica ove neopravdane agresije. Globalna kriza sigurnosti hrane, koja je već akutna kao posljedica pandemije COVID-19, sada će biti mnogo ozbiljnija, posebno pogađajući najsiromašnije i najranjivije zemlje i zajednice u svijetu. Štoviše, u ovom trenutku kada bi se cijeli svijet trebao ujediniti kao odgovor na zajednički egzistencijalni izazov nadolazeće klimatske katastrofe, nemoralnost ruskog napada na susjeda uvelike se pojačava.

Dijelimo čvrsto uvjerenje da ne postoji legitiman način da se opravda ili tolerira ova oružana agresija i njezine strašne posljedice u smislu naših najosnovnijih načela kršćanske vjere.

Prepoznajući ozbiljne rizike daljnje eskalacije nasilja u Ukrajini, šireg i još razornijeg sukoba i prijetnje oružjem za masovno uništenje, zahtijevamo diplomaciju umjesto prijetnji, dijalog umjesto konfrontacije i isključenja, istinu umjesto dezinformacija kao i da se čuje glas savjesti koji je nadahnut Božjom voljom i jedinstvenim Božjim stvorenjem.

Kao vođe kršćanskih zajednica koje se suočavaju s ovim sukobom i njegovim posljedicama, a svjesni da sestrinske crkve imaju različite poglede na korijenske uzroke sukoba, ističemo važnost Svjetskog vijeća crkava kao platforme ekumenskog dijaloga, suočavanje s našim razlikama i traženje pomirenja i jedinstva u riječi i djelu na koje nas naša vjera poziva. Pridružujemo se žarkoj molitvi za mir u Ukrajini, u Europi i diljem svijeta, za preobrazbu srca i umova trenutno usmjerenih na sukobe i nasilje, i za okretanje na put mira kojim nas vodi naš Gospodin i Spasitelj Isus Krist .

Ponovno potvrđujemo ulogu Svjetskog vijeća crkava kao platforme za ekumenski dijalog usred takvih tragičnih sukoba i političkih sukoba, te kritičnu potrebu za takvim dijalogom – uključujući naše partnere u Rusiji i Ukrajini – u ovom složenom kontekstu. Prepoznajemo poziv crkava i ekumenskog pokreta da budu mirotvorci i međusobno se obvezujemo da ćemo se nastaviti sastajati i raditi zajedno za pravdu i mir. Pozivamo vršitelja dužnosti glavnog tajnika da što prije obnovi poziv crkvama članicama u Rusiji i Ukrajini da nam se pridruže na sljedećem okruglom stolu.

Izvor: ecav.sk

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori