C.H. Spurgeon: Prava vjera kroz 3 koraka

Koja je prava vjera? Kako je živjeti? O tome nam progovara poznati propovijednik 19. stoljeća, C.H. Spurgeon.

Prava vjera

Prava vjera kroz 3 koraka

Koja je vjera za koju se kaže: “Ta milošću ste spašeni po vjeri”? Postoji mnogo opisa vjere, ali su me gotovo sve definicije na koje sam naišao još više zbunile… Vjera je najjednostavnija od svih stvari, a možda ju je zbog svoje jednostavnosti teže objasniti.

Što je prava vjera? Sastoji se od tri stvari: znanja, vjerovanja i povjerenja.

Znanje

Znanje je prva stvar. – Kako će mu vjerovati ako nisu čuli za njega? Prvo želim biti informiran o činjenici prije nego što u to povjerujem. “Vjera dolazi od propovijedanja” (Rim 10,17): najprije moramo čuti, da bismo znali u što trebamo vjerovati. “Nek` se uzdaju u te koji znaju ime tvoje,” (Ps 9,11).

Znanje je vrlo važna stvar za vjeru: zato je vrlo važno doći do tog znanja. “Priklonite uho i k meni dođite, poslušajte, i duša će vam živjeti. Sklopit ću s vama Savez vječan, Savez milosti Davidu obećanih.” (Iz 55,3), takva je bila riječ proroka, a ovo je još uvijek riječ Evanđelja.

Vidi i ovo: Što je pravo obraćenje?

Istražite Sveto pismo i saznajte što Duh Sveti govori o Kristu i Njegovom spasenju. On traži od vas da upoznate Boga: “… jer tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i da je platac onima koji ga traže.” (Heb 11,6). Neka vam Duh Sveti da duh znanja i straha Gospodnjeg! Upoznajte Evanđelje: saznajte što je radosna vijest, kako ona govori o oprostu, promjeni srca, posvojenju u Božjoj obitelji i nebrojenim drugim blagoslovima.

Učite posebno o Kristu Isusu, Sinu Božjem, Spasitelju ljudi, sjedinjenom s nama svojom ljudskom naravi, ali koji je i nadalje jedno s Bogom; bogočovjek je kako bi mogao biti posrednik između Boga i spona između grešnika i Sudca cijelog svemira.

Potrudite se naučiti više o Kristu Isusu. Posebno se potrudite naučiti o nauku o Kristovoj žrtvi, jer je to sam temelj spasonosne vjere: “Jer Bog je u Kristu svijet sa sobom pomirio ne ubrajajući im opačina njihovih i polažući u nas riječ pomirenja.” (2 Kor 5,19) . Znajte da nas je Isus otkupio od prokletstva Zakona postavši za nas prokletstvo, jer je napisano: “Proklet je svaki koji visi na drvetu” (Gal 3,13).

Uđite duboko u nauku o Kristovom posredničkom djelu, jer tu leži najslađa moguća utjeha za krivce, za Gospodina: „Njega koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu.” (2 Kor 5,21). Vjera počinje znanjem.

Vjerovanje

Tada moramo vjerovati da su te stvari istinite. Duša vjeruje da Bog postoji i čuje vapaje iskrenih srca; da je Evanđelje od Boga; da je opravdanje vjerom osnovna istina koju je Bog objavio u ovim posljednjim danima uz pomoć Duha Svetoga, jasnija nego ikada prije. Tada srce vjeruje da je Isus uistinu i istinski naš Bog i Spasitelj, Otkupitelj ljudi, Prorok, Svećenik i Kralj svoga naroda. Sve se to prihvaća kao sigurna istina, bez ikakve sumnje. Molim se da odmah dođete do ovog saznanja.

Vidi i ovo: Postoji samo jedna prava vjera

Vjerujte čvrsto u to da nas “krv Isusa, Sina njegova, čisti nas od svakoga grijeha.” (1. Ivanova 1,7); da je njegova žrtva dovoljna i potpuno ugodna Bogu umjesto ljudske, da ne bude osuđen onaj tko vjeruje u Isusa. Vjerujte u ove istine kao što vjerujete u druge, jer razlika između spasonosne i obične vjere leži samo u onome u što se vjeruje.

Vjerujte u Božje svjedočanstvo kao što vjerujete u svjedočanstvo svog oca ili prijatelja. „Ako primamo svjedočanstvo ljudi, svjedočanstvo je Božje veće. Jer ovo je svjedočanstvo Božje, kojim je svjedočio za Sina svoga:“ (1. Ivanova 5,9).

Povjerenje

Do sada ste napredovali prema vjeri; samo je još jedan sastojak potreban za završetak, a to je povjerenje. Prepustite se milosrdnom Bogu, položite svoju nadu u milosrdno Evanđelje, povjerite svoju dušu Spasitelju koji je umro i sada živi; operi svoje grijehe krvlju Kristovom; prihvati Njegovu savršenu pravednost i sve će biti dobro.

Povjerenje je žila vjere: bez njega nema spasonosne vjere. Puritanci su običavali objašnjavati religiju riječju “naslon”. To znači oslanjati se na stvari. Osloni se na Krista svom svojom težinom. Još bolji primjer bi bio reći: potpuno padni i lezi na Stijenu spasa.

Predaj se Isusu, počivaj u Njemu; prepusti mu se. Kada to učiniš, onda koristiši spasonosnu vjeru. Vjera nije slijepa; jer počinje znanjem. Ona nije sumnjičava; jer vjeruje u činjenice koje su istinite. Nije nepraktična, sanjalačka; jer vjeruje i temelji se na istini objave.

Vjera se pouzdaje da će Krist učiniti ono što je obećao; budući da je obećao da neće odbaciti nikoga tko mu dođe, sigurno je da nas neće odbiti. Vjera je pouzdanje da Kristove riječi “koji vjeruje u mene! Kao što reče Pismo: `Rijeke će žive vode poteći iz njegove utrobe!`” (Ivan 7,38), jesu istinite; i ako primimo ovu rijeku žive vode od Krista, ona će ostati u nama, a potoci svetog života će poteći iz nas.

Što god je Krist obećao, On će to učiniti, i mi moramo vjerovati u to, a također moramo tražiti oprost, opravdanje, očuvanje i vječnu slavu iz Njegovih ruku, kao što je obećao svima koji vjeruju u Njega.

Zatim slijedi obavezni korak. Isus će učiniti ono što je obećao; stoga svatko od nas mora vjerovati u Njega, govoreći: “On će za mene biti ono što je rekao da jest, i učinit će ono što je obećao. Predajem se Onome koji ima moć da me spasi. Predajem se Njegovom obećanju da će učiniti ono što je rekao.”

Ovo je spasonosna vjera, a tko je ima, živjet će zauvijek. Bez obzira na opasnosti i poteškoće, bez obzira na mrak i depresiju, bez obzira na pogreške i grijehe, onaj tko vjeruje u Isusa nije osuđen, i nikada neće biti osuđen.

Neka vam ovo obećanje koristi! Vjerujem da će ga Duh Božji upotrijebiti da mog čitatelja dovede do trenutačnog mira. “Ne boj se! Samo vjeruj!” (Mk 5,36).

Bojim se da će čitatelj shvatiti što treba učiniti, ali da to nikada neće učiniti. Bolje je imati najjednostavniju vjeru u koju stvarno vjeruješ, nego znati puno stvari o njoj, ali ostati u nedoumici. Velika je stvar odmah vjerovati u Gospodina Isusa.

Zanemarite posebnosti i definicije. Gladan čovjek jede iako ne razumije sastav hrane koju jede, anatomiju svojih usta ili proces probave: živi zato što jede. Možda pametniji čovjek potpuno razumije prehranu, ali ako ne jede, umrijet će, sa svim svojim znanjem.

Mnogo je, upravo sada, u paklu onih koji razumiju nauk vjere, ali nisu vjerovali. S druge strane, nitko tko vjeruje u Gospodina Isusa nije odbačen, iako možda nikada nije mogao inteligentno definirati svoju vjeru. Dragi čitatelju, primi Gospodina Isusa u svoju dušu i živjet ćeš zauvijek.

“TKO U NJEGA VJERUJE, IMA VJEČNI ŽIVOT”
(Ivan 6, 40)

Autor: Charles Spurgeon

Izvor: sion.net

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori