“Krštenje i rast u zajedništvu” – Izvješće o luteransko-katoličkom dijalogu

Kako javlja lutheranworld.org, (LWI) – Svjetska luteranska federacija (LWF) i Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana (PCPCU) objavili su zajedničko priopćenje za javnost u kojem najavljuju online objavu izvješća o petoj fazi Luteransko-rimokatoličke komisije o jedinstvu. Izvješće nosi naslov Krštenje i rast u zajedništvu.

Priopćenje za javnost: Krštenje i rast u zajedništvuEN | DE | ES | FR

Novi dokument, koji se pripremao posljednjih sedam godina, uključuje važne poticaje za tekuću teološku i ekleziološku raspravu i čini “značajan korak u predlaganju različitog konsenzusa o krštenju”.

Izvješće nastoji pronaći jezik crkvene dimenzije rasta u zajedništvu. Završava sa šest obveza koje postavljaju mapu puta za tekući dijalog i za rastuću suradnju na svim razinama između luterana i katolika. Ističe posebne događaje posljednjih godina koji su pridonijeli putu ‘od sukoba do zajedništva’, posebice zajedničko obilježavanje 500. obljetnice reformacije u Lundu u Švedskoj, Deklaraciju namjere koja podržava potpuniju suradnju između LWF-ove World Service humanitarne organizacije i mreže Caritas Internationalis, kao i lokalne inicijative poput posjeta pape Franje luteranskoj župi u Rimu 2015. godine.

Put dijaloga

Ipak, u priopćenju se navodi da je bilo izazova u prihvaćanju ovog izvješća. Upravno vijeće LWF-a proučilo ga je i prihvatilo ga 2019., dok su Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana i vatikanska Kongregacija za nauk vjere izrazili zabrinutost i opisali izvješće kao “otvoreni studijski dokument koji još nije spreman za prihvaćanje”.

Prof. dr. Dirk Lange, pomoćnik glavnog tajnika LWF-a za ekumenske odnose, primijetio je da su različita gledišta, daleko od toga da predstavljaju prepreku i „dovode nas do pitanja u središtu našeg luteransko-katoličkog dijaloga, koje ćemo zajedno istraživati ​​u sljedećoj fazi rada Zajedničke komisije.” Novo izvješće, kaže, “potiče nas da krenemo naprijed na ovom putu zajedničkog istraživanja dok se počinjemo pripremati za šestu fazu dijaloga.”

Lange je podsjetio na darove kaleža i patene, koje su izradili članovi ekumenske zajednice Taizéa, koje je vodstvo LWF-a dalo papi Franji tijekom nedavnog posjeta Vatikanu u lipnju 2021. Tijekom tog susreta, rekao je Lange, “papa nas je ohrabrio nastaviti na našem zajedničkom putu, napominjući da ekumenizam nije vježba crkvene diplomacije nego putovanje milosti [….] koje pročišćava sjećanja i srca, pobjeđuje stavove nefleksibilnosti i usmjerava prema obnovljenom zajedništvu. Ne prema reduktivnim sporazumima ili oblicima sinkretizma, dodao je papa, već prema pomirbenom jedinstvu u različitosti.”

Izvješće potvrđuje predanost obiju strana za sljedeću fazu dijaloga, govoreći: „Sa zahvalnošću, luterani i katolici priznaju zajedničku vjeru u pogledu Božjeg spasonosnog djelovanja u krštenju. Žele ići dalje u svojim razmišljanjima o uklopljenosti u Kristovo tijelo i crkvenim dimenzijama rasta u zajedništvu. (§2.5.2.)”

Izvješće je dostupno ovdje.

LWF/P. Hitchen

Izvor: lutheranworld.org

Naslovna foto: Members of the Lutheran-Roman Catholic Commission on Unity at the final meeting of their Fifth Phase in Strasbourg in 2018. Photo: IER Strasbourg

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori