“Sa mnom je Gospodin kao snažan junak!” (Jutarnja molitva i biblijska čitanja)

BIBLIJSKA ČITANJA

Jeremija 20, 10-13

Čuh klevete mnogih: »Užas odasvud! Prijavite, Mi ćemo ga prijaviti.« Svi koji mi bijahu prijatelji čekahu moj pad. »Možda ga zavedemo, pa ćemo njim ovladati i njemu se osvetiti!« Sa mnom je Gospodin kao snažan junak! Zato će progonitelji moji posrnuti i neće nadvladati, postidjet će se veoma jer neće uspjeti; vječna se sramota neće zaboraviti. Gospodine nad Vojskama, koji proničeš pravednika, i ispituješ mu bubrege i srce, daj da vidim kako im se osvećuješ, jer tebi povjerih parnicu svoju. Pjevajte Gospodinu, hvalite Gospodina, jer on izbavi duše sirote iz ruku zlikovaca.

Riječ je Gospodnja.

Psalam 18, 2-7

Ljubim te Gospodine, kreposti moja!
Gospodine, hridino moja, utvrdo moja, spase moj.

Bože moj, pećino moja kojoj se utječem,
štite moj, snago spasenja moga, tvrđavo moja!
Zazvat ću Gospodina, hvale predostojna,
i od dušmana bit ću izbavljen.

Valovi smrti okružiše mene,
prestraviše me bujice pogubne.
Užad Podzemlja sputiše me,
smrtonosne zamke padoše na me.

U nevolji zazvah Gospodina
i Bogu svome zavapih.
Iz svog Hrama zov mi začu,
i vapaj moj mu do ušiju doprije.

Riječ je Gospodnja.

KRATKA MISAO

Riječi proroka Jeremije (Jr 20:10-13) često možemo poistovjetiti sa nekim trenutcima vlastitog života. Klevetanje i napadi na njega potaknuli su ga da iznese svoje ogorčenje životnom situacijom u kojoj se našao. Teško ga pogađa spoznaja da svi oni koji su mu bili prijatelji sada jedva čekaju njegov pad. Njegova služba kao Božjeg proroka bila je da narod koji mu je bio povjeren i kojeg je od srca volio opominje zbog grijeha kojeg narod čini i zbog toga što se udaljava od Boga. Govorio im je istinu, a ona ih je toliko boljela da su jedva čekali da Jeremije više ne bude, da doživi pad jer su smatrali da nakon toga mogu raditi i živjeti kako hoće i nitko im neće više ništa prigovarati. Nažalost, vrlo često se događa da ti ljudi, upravo zbog svojih uvjerenja i načina života budu odbačeni od okoline pa čak i od onih za koje su mislili da su im prijatelji. Ti prijatelji u jednom trenutku postanu njihovi neprijatelji i čine sve da ih osramote, obeshrabre i da dočekaju njihov pad, baš kako i Jeremija o tome svjedoči. Teška je to životna situacija i kad se nađemo u njoj osjećamo gorčinu, razočaranost, ljutnju i dolazi nam želja za osvetom. Vjerujem da smo i mi ponekad bili u takvim situacijama i poželjeli osvetu kao Jeremija: Gospodine nad Vojskama, daj da vidim kako im se osvećuješ. U Jeremiji to nije bila mržnja prema njima već prevelika bol i tuga zbog cijele situacije u kojoj je Jeremija bio pa ne treba čuditi da emocije prevladaju razum u takvim trenutcima. Iako prorok Jeremija moli Boga za osvetu, radi to prije svega jer je siguran da će uz Boga postići pobjedu. Jeremija zna da je Bog taj koji izbavlja duše sirote iz ruku zlikovaca. I mi se trebamo uvijek pouzdati u Boga jer znamo da je on našoj strani kada nastupamo u njegovo Ime i kada zagovaramo ono što je Bog objavio u svojoj Riječi, ali kad to činimo iskreno i bez zadrške. Znamo da ćemo u nekim životnim trenutcima biti odbačeni od najbliže okoline i od svojih bližnjih, ali to nas nikad ne smije obeshrabriti da činimo djela Božja.

Ako smo na Božjem putu i on će na tom putu hoditi s nama. Pa i kad smo iskušavani i napastovani u životu možemo kao psalmist reći: U nevolji zazvah Gospodina i Bogu svome zavapih. Iz svog Hrama zov mi začu, i vapaj moj mu do ušiju doprije. (Ps 18, 7) Znamo da je Gospodin kao snažan junak uvijek s nama i da nas nikada neće ostaviti u bespomoćnosti ma koliko nam se to nekad činilo.

Kad god se nađemo u situaciji da smo odbačeni od ljudi, od prijatelja i bližnjih okrenimo svoj pogled prema križu. Na križu je Bog pokazao koliko voli čovjeka i što je sve spreman učiniti za njega. Svi mi koji smo Boga spoznali po njegovoj Riječi znamo koja je to Očeva djela Isus činio. Neka nas ta djela ohrabruju u svim životnim nevoljama jer znamo da imamo Gospodina koji je naš snažan junak i koji će nas na zaziv ćuti i uslišati. (Saša Maligec. Cijelu homiliju vidi ovdje.)

MOLITVE

Oče naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Molitva pete korizmene nedjelje

Svemogući Bože, samo ti možeš smiriti nepokorne želje i sklonosti grešnika. Daj svome narodu milost da ljubi što ti zapovijedaš i želi što ti obećavaš, da u nestalnosti ovoga svijeta naša srca mogu biti ucijepljena ondje gdje su prave radosti, po Kristu Isusu Gospodinu našemu, koji s tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje, jedan Bog, sada i dovijeka. Amen. (Knjiga zajedničkih molitava)

Zahvaljivanje Bogu za milost i zaštitu u protekloj noći.

Svemogući i vječni Bože, u kojem živimo, krećemo se i postojimo; mi, tvoja potrebita stvorenja, donosimo pred tebe naše skromne zahvale što si nas sačuvao od prvoga dana naših života pa sve do danas, a naročito ti hvala što si nas izbavio od opasnosti koje su vrebale u protekloj noći. Zahvaljujemo ti i veličamo tvoje slavno Ime poradi ovih milosti koje si nam podario i ponizno te molimo primi našu žrtvu slavljenja i zahvalnosti koju ti prinosimo ovoga jutra; poradi onoga koji je ležao u grobu i uskrsnuo za nas, tvojega Sina, našeg Spasitelja Isusa Krista. Amen

Posvećivanje duše i tijela Božjoj službi s odlukom da ćemo svakodnevno rasti u dobroti.

Samo zbog tvoje milosti, milosrdni Oče, našem životu je nadodan još jedan dan. Posvećujemo svoju dušu i tijelo tebi i tvojoj službi koju ćemo ispunjavati trezvenim, pravednim i pobožnim životom; u ovoj nas odluci učvrsti i osnaži, kako bi iz dana u dan rasli u milosti i spoznaji našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista. Amen.

Molitva za milost koja će nas osnažiti na vršenje odluke koju smo donijeli.

Bože, ti koji poznaješ slabost i pokvarenost naše naravi i mnoge kušnje s kojima se svakodnevno susrećemo; ponizno te molimo, smiluj se nad našim slabostima i podari nam stalnu pomoć tvoga Duha Svetoga, kako bi se mogli uspješno oduprijeti grijehu i predano vršiti svoje dužnosti. Utisni u naša srca strah od tvoje osude i zahvalnost na tvojoj dobroti prema nama i daj da se bojimo i sramimo uvrijediti te. Iznad svega, molimo te, učini da uvijek imamo na umu dan kada ćemo morati polagati račun za svaku misao, riječ i djelo pred Onim kojega si ti postavio sucem živih i mrtvih, tvojim sinom, Isusom Kristom, Gospodinom našim. Amen.

Molitva za milost da nas vodi i čuva u danu koji je pred nama i za Božji blagoslov u poslovima koji nas čekaju

Naročito molimo za tvoju milost i zaštitu u danu koji je pred nama. Čuvaj nas od neumjerenosti u svim stvarima, i podari nam revnost u obavljanju naših poslova. Podari nam strpljenje u nedaćama. Podari nam milost kako bi bili pošteni u svim našim poslovima, kako bi bili tihi i miroljubivi, puni suosjećanja i kako bi, prema svojim mogućnostima i sposobnostima, činili dobro svim ljudima. Usmjeravaj nas, molimo te, na svim našim putovima. Zaštiti nas od svih opasnosti i nevolja, i dostoj se zaštiti nas i naše bližnje svojom očinskom brigom i zaštitom. Sve ovo i sve ostalo što se dostojiš podariti nam, ponizno molimo po Gospodinu našem i Spasitelju Isusu Kristu. Amen

(Uputi i svoje osobne zahvalnice i molbe Bogu)

Milost Gospodina našega Isusa Krista, ljubav Boga i zajedništvo Duha Svetoga sa svima nama! Amen.

(Iz Knjige zajedničkih molitava – Obiteljske molitve)

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori