Biblijska čitanja i molitva dana na Uskrs

Prvo čitanje – Čitanje Djela apostolskih 10, 34a. 37-43

U one dane: Prozbori Petar: »Vi znate što se događalo po svoj Judeji, počevši od Galileje, nakon krštenja koje je propovijedao Ivan: kako Isusa iz Nazareta Bog pomaza Duhom Svetim i snagom, njega koji je, jer Bog bijaše s njime, prošao zemljom čineći dobro i ozdravljajući sve kojima bijaše ovladao đavao. Mi smo svjedoci svega što učini u zemlji judejskoj i Jeruzalemu. I njega smakoše, objesivši ga na drvo! Bog ga uskrisi treći dan i dade mu da se očituje – ne svemu narodu, nego svjedocima od Boga predodređenima nama koji smo s njime zajedno jeli i pili, pošto uskrsnu od mrtvih. On nam i naloži propovijedati narodu i svjedočiti: Ovo je onaj kojega Bog postavi sucem živih i mrtvih! Za nj svjedoče svi proroci: da tko god u nj vjeruje, po imenu njegovu prima oproštenje grijeha.« 

Psalam 118 (117),1-2. 16-17. 22-23

1. Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar, jer je vječna ljubav njegova! Neka rekne dom Izraelov: “Vječna je ljubav njegova!«
2. Gospodnja me uzdignu desnica. Gospodnja se proslavi desnica! Ne, umrijeti neću, nego živjeti, i kazivat ću djela Gospodnja.
3. Kamen koji odbaciše graditelji, postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo: kakvo čudo u očima našim!

Drugo čitanje – Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Kološanima 3, 1-4)

Braćo! Ako ste suuskrsnuli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim! Ta umrijeste, i život je vaš skriven s Kristom u Bogu! Kad se pojavi Krist, Život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi.

Evanđelje – Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu 20, 1-9

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: “Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.« Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar, koji je išao za njim, i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu. Tada uđe i onaj drugi učenik, koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma: da Isus treba da ustane od mrtvih. 

Molitva dana

Svemogući Bože, po svome jedinorođenome Sinu Isusu Kristu ti si pobijedio smrt i otvorio nam vrata vječnoga života. Daj nama, koji radosno slavimo dan Gospodnjeg uskrsnuća, da tvojim životvornim Duhom budemo uskrišeni iz smrti grijeha, po istome Kristu Isusu, Gospodinu našemu, koji s tobom i istim Duhom živi i kraljuje, jedan Bog, sada i dovijeka. Amen. (Knjiga zajedničkih molitava).

Misao dana:

“Kršćanstvo jasno potvrđuje da će iz duge borbe između dobra i zla, dobro na kraju ipak pobijediti… Veliki Petak mora ustupiti mjesto pobjedničkoj slavi Uskrsa!” (Martin Luther King)

Uskrsnu poruku biskupa možete vidjeti ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori