Je li promjena spola “sveto putovanje”?

Prošlog su tjedna neki visoki crkveni čelnici – uključujući bivšeg nadbiskupa Canterburyja Rowana Williamsa i baptističkog pastora Stevea Chalkea – napisali pismo britanskom premijeru pozivajući ga da zabrani ‘terapiju konverzije’ za ‘trans ljude’.

U pismu tvrde da “biti trans znači ući u sveto putovanje postajanja cjelovitim”.

Ipak, ovo je poruka koja ozbiljno proturječi temeljnom kršćanskom učenju.

Na Okruglom stolu, menadžeru komunikacija Christian Concerna Paulu Huxleyu pridružili su se Carys Moseley, politički analitičar Christian Concerna, kao i velečasni dr. Ian Paul (Psephizo, Grove Books i član Opće sinode) i velečasni Matthew Roberts (Trinity Church York ), koji su pisali na ovu temu.

Velečasni Matthew Roberts prvi je komentirao u The Critic: “Kada se kemijska sterilizacija i fizičko sakaćenje promiču kao ‘sveto putovanje do cjelovitosti’, vrijeme je da shvatimo da oni koji govore takve stvari ne nude nama ostalima rješenja. Vrijeme je da ih počnemo gledati kao, možda, dio problema.”

Velečasni dr. Ian Paul složio se s navedenim: “Ova tvrdnja nije puki pastoralni odgovor; zapravo dotiče središnja teološka pitanja stvaranja, utjelovljenja, pomirenja, spasenja i eshatologije.”

Za christianconcern Carys također komentira: “Što je točno ‘sveto’ i holističko u poricanju puberteta, uzimanju hormona međuspolnih odnosa i podvrgavanju operaciji koja osakaćuje vaše seksualne karakteristike? Što je ‘sveto’ i holističko u tome da žene puštaju bradu i da muškarci feminiziraju svoja lica? Što je sveto i holističko u namjernom obmanjivanju drugih ljudi o tome kojem spolu pripadate?”

Kršćanski odgovor na rodnu disforiju ukorijenjen je u suosjećanju i istini – jer živimo u svijetu koji mu je dao svrhu i značenje od dobrog Boga koji želi da budemo zreli. Molite se da kršćani budu hrabri u dijeljenju ove bolje vizije o našem odnosu prema svojim tijelima.

Andrea Williams, izvršna direktorica komentirala je u Telegraphu vladino poništavanje zabrane terapije konverzije:

“Vlada je snažno naoružana manipulativnim kampanjama umjesto da slijedi vlastito istraživanje da daljnji zakon nije potreban. Strah od uznemirenja privilegiranih lobista toliko je dubok da je premijer kapitulirao za nekoliko sati.”

“Nitko ne podržava prisilnu terapiju konverzije, koja je već protuzakonita. Vladini prijedlozi samo bi zaustavili ljude da traže promjenu koju žele vidjeti u svojim životima. To je osnovna sloboda koju Vlada ne bi smjela pokušavati oduzeti.”

Izvor: christianconcern; anglican.ink

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori