Nastavlja se progon finske zastupnice zbog kršćanskih uvjerenja

HELSINKI – Nakon jednoglasne sudske odluke i preporuke policije da se ne nastavi s kaznenim progonom, finska državna tužiteljica javno je objavila namjeru da kazneni postupak protiv zastupnice i biskupa pogura u četvrtu godinu. Dana 30. ožujka 2022. Okružni sud u Helsinkiju odbacio je sve optužbe protiv Päivija Räsänena i biskupa Juhane Pohjole, navodeći da “nije na okružnom sudu da tumači biblijske koncepte”. Sud je također naložio tužiteljstvu da plati više od 60.000 eura sudskih troškova.

Reagirajući na vijest Päivi Räsänen je rekla:

“Ovaj slučaj visi nada mnom i mojom obitelji skoro tri godine. Nakon mog potpunog oslobađanja od odgovornosti na sudu, užasnuta sam što tužitelj neće dopustiti da ova kampanja protiv mene prestane. Još jednom, spremna sam braniti slobodu govora i vjere ne samo za sebe, već za sve. Zahvalan sam svima koji su bili uz mene tijekom ove kušnje i koji su mi pružili kontinuiranu podršku.”

Proces je kazna sam po sebi

Bivša ministrica unutarnjih poslova optužena je za “govor mržnje” jer je u twitu iz 2019., radijskoj debati 2019. i knjižici iz 2004. iznijela svoje stavove utemeljene na vjeri o braku i seksualnoj etici. Biskup Juhana Pohjola optužen je za objavljivanje Räsänenove knjižice iz 2004. pod naslovom “Muško i žensko stvori ih: Homoseksualne veze – izazov kršćanskom konceptu čovječanstva”, prije dakle više od 17 godina. Njihov je slučaj ove godine privukao pozornost medija, jer su stručnjaci za ljudska prava izrazili zabrinutost zbog prijetnje koju ovaj slučaj predstavlja slobodi govora u Finskoj.

“Inzistiranje države na nastavku ovog kaznenog progona unatoč tako jasnoj i jednoglasnoj presudi Okružnog suda u Helsinkiju je alarmantno. Provlačiti ljude po sudovima godinama, podvrgavati ih jednosatnim policijskim ispitivanjima i rasipati novac poreznih obveznika kako bi se kontrolirala duboko ukorijenjena uvjerenja ljudi nema mjesta u demokratskom društvu. Kao što je to često slučaj u suđenjima za “govor mržnje”, proces je postao kazna sam po sebi”, rekao je Paul Coleman, izvršni direktor ADF Internationala.

Suđenje za Tweet

Policijska istraga protiv Räsänena započela je u lipnju 2019. Kao aktivna članica finske luteranske crkve, obratila se vodstvu svoje crkve na Twitteru i dovela u pitanje njihovo službeno pokroviteljstvo LGBT događaja ‘Pride 2019’, popraćena slikom biblijskih stihova iz novozavjetne knjige Rimljanima. Nakon ovog tweeta, pokrenute su daljnje istrage protiv Räsänena, vraćajući se na knjižicu koju je Räsänen napisala 2004. godine

U posljednje dvije godine Räsänen je sudjelovala na nekoliko dugih policijskih ispitivanja o njezinim kršćanskim uvjerenjima – uključujući često traženje od policije da objasni svoje razumijevanje Biblije.

U travnju 2021., finski glavni tužitelj podigao je tri kaznene prijave protiv Räsänena. Dvije od tri optužbe s kojima se Räsänen suočila uslijedile su nakon što je policija dala snažne preporuke da se ne nastavi s kaznenim progonom. Räsänenove izjave također nisu kršile politiku Twittera i drugih mreža, zbog čega su ostale slobodno dostupne na svojim platformama.

Kršćanska učenja na kušnji

Tijekom sudskog ročišta 24. siječnja i 14. veljače, Räsänenova obrana, uz podršku pravne organizacije ADF International, tvrdila je da bi proglašenje Räsänenove krivim značajno naštetilo slobodi govora u Finskoj. Ono što je Räsänen rekla, tvrdili su, bio je izraz kršćanskog učenja.

Sud je u svojoj presudi priznao da, iako bi neki mogli prigovoriti Räsänenovim izjavama, “mora postojati važan društveni razlog za uplitanje i ograničavanje slobode izražavanja”. Sud je zaključio da opravdanja za takvo što nije bilo.

Dana 30. ožujka 2022., Okružni sud u Helsinkiju oslobodio je Räsänenovu svih optužbi. Za razliku od mnogih drugih pravnih sustava, prema finskom zakonu tužitelj se može žaliti na presude koje nisu osuđujuće sve do Vrhovnog suda Finske.

Räsänen je bila finska zastupnica u parlamentu od 1995. Od 2004. do 2015. bila je predsjednica Demokršćana, a od 2011. do 2015. bila je ministrica unutarnjih poslova. Tijekom tog vremena bila je odgovorna za crkvena pitanja u Finskoj.

Izvor: anglican.ink

Odgovori