Uskrsna poruka biskupa Protestantske reformirane kršćanske crkve

Ljubljeni u Kristu!

Posljednja dva Uskrsa dočekali smo u ozračju pandemije koja je donijela bolest i smrt, narušene međuljudske odnose, nemir, neizvjesnost, nesigurnost, strah. Nestrpljivo smo iščekivali dobre vijesti i kraj nevolje koja se nadvila nad cijelim svijetom. I kada smo pomislili da nas ne može zadesiti veće zlo, došao je rat na prostor Ukrajine.

Stoga ovaj Uskrs dočekujemo s još većom zabrinutošću. Kao da je zlo potisnulo dobro, tama svjetlo, smrt život. I opet smo opterećeni osjećajima beznađa i nemira. Kako u ovakvim okolnostima govoriti o Uskrsu, blagdanu radosti, pobjede i života? Krist nas svojim primjerom ohrabruje i daje nam vjeru i snagu da i u sadašnjoj situaciji budemo sigurni kako je On konačni pobjednik.

Na početku Velikoga tjedna molili smo:

“Svemogući Bože, tvoj ljubljeni Sin nije došao radovati se prije nego podnese bol i nije ušao u slavu prije no što je razapet. Daj nam milostivo da kročeći putem križa nađemo samo put života i mira, po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje, jedan Bog, u sve vijeke vjekova. Amen.” (Knjiga zajedničkih molitava – Molitva za ponedjeljak Velikog tjedna).

Prije Uskrsa Krist je prošao kroz patnju o kojoj promišljamo u Velikom tjednu. Patio je sam Bog u osobi Sina Božjega. Radi nas Krist je sluga patnik koji po svojim ranama preuzima naše patnje i boli (Izaija 53 poglavlje). Premda je Bog, ponizio se i to do smrti na križu (Filipljanima 2,8).

Onaj koji nas toliko ljubi, u potpunosti se poistovjetio s nama. I više od toga. Podnio je takvu patnju duše i tijela koja nam je neshvatljiva i nezamisliva. I kada je izgledalo da je Krist ušutkan, da ga je smrt porazila, da je zlo nadvladalo izvor svakoga dobra, grob se otvorio i Krist je uskrsnuo. To slavno i pobjedničko uskrsnuće svjedoči da patnja pa ni smrt nemaju posljednju riječ nad čovjekom.

U blagdanskom ozračju nemojmo zaboraviti moliti za one koji prolaze nevolje rata kako u Ukrajini tako i na svim drugim ratištima širom svijeta. Molimo za izbjeglice, prognanike, gladne, beskućnike, za one koji stradaju imena Kristovog radi i za sve potrebite. Neka pobjedi dobro a zlo neka bude poraženo.

Nevolje i patnje dolaze i prolaze, no konačna pobjeda je pobjeda dobra nad zlom, svjetla nad tamom, života nad smrću. Konačna pobjeda je pobjeda Krista Uskrsloga.

Zato možemo klicati sa sv. Ivanom Zlatoustim:

“O smrti, gdje ti je žalac? Gdje je tvoja pobjeda? Krist je uskrsnuo i vi ste zbačeni. Krist je uskrsnuo i demoni su pali. Krist je uskrsnuo i anđeli se raduju. Krist je uskrsnuo i život vlada. Krist je uskrsnuo, a nijedan mrtav ne ostaje u grobu. Jer Krist, koji je uskrsnuo od mrtvih, postao je prvim plodom onih koji su usnuli. Njemu slava i vlast u vijeke vjekova. Amen.”

Svim vjernicima i svim ljudima dobre volje sretan i blagoslovljen Uskrs!

Aleluja! Krist je uskrsnuo! Uskrsnuo je Gospodin doista! Aleluja!

O Uskrsu 2022.

+ dr.sc Jasmin Milić

Biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH
i glavni tajnik Hrvatske protestantske konferencije

Audio snimak uskrsne poruke biskupa Milića

Odgovori