Uskrsna poruka poglavara crkava u Jeruzalemu

 A oni im rekoše: “Što tražite živoga među mrtvima? On nije ovdje, on je uskrsnuo. (Luka 24,5b-6 a)

Mi, patrijarsi i poglavari crkava u Jeruzalemu, upućujemo naše radosne uskrsne čestitke iz Jeruzalema, Svetog grada Uskrsnuća, kako našim crkvama tako i vjernim kršćanima diljem svijeta. Kao što je anđeo rekao ženama koje su otišle na Kristov grob da tuguju: „Što tražite živoga među mrtvima? On nije ovdje, on je uskrsnuo.”

U svom zemaljskom životu, Isus je objavio onima oko sebe: “Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.” (Ivan 10, 10). Svojom mukom, smrću i uskrsnućem Krist je to omogućio razbijajući sveze grijeha i smrti, otvarajući za sve koji mu u vjeri dolaze novi i duhovno bogat način života. Kao što je apostol Pavao kasnije potvrdio: “…kao što Krist slavom Očevom bi uskrišen od mrtvih, i mi tako hodimo u novosti života.” (Rim 6,4b).

Ipak, ovaj dar nije bio namijenjen maloj, odabranoj skupini. Kao što je sam Uskrsli Gospodin odmah jasno rekao, ovu nadu u novi život trebalo je podijeliti sa svima: Kad se ukazao svojim učenicima u Uskrsnu večer, pozdravio ih je riječima: “ “Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.” (Ivan 20,21). Tako je naš Gospodin od početka zadužio svoje apostole da šire njegovu poruku pokajanja i božanskog oproštenja kroz nadu, bez tjeskobe i straha, koja plamti iz njegovog uskrsnuća. Iz toga slijedi da, kao što se Sveti oganj koji svake godine izbija iz Praznoga Groba dijeli s mnoštvom diljem zemlje, tako smo i mi pozvani biti hrabri svjedoci Božje milosti koja preobražava u Kristu Isusu riječi i djela Božjega naroda.

Ovo kršćansko svjedočanstvo sve je hitnije pred dugotrajnim učincima pandemije, iznenadnom erupcijom nasilja i rata te porastom nepravde i ugnjetavanja diljem svijeta. Stoga je bitno da naše slavlje Uskrsa ne bude samo spomen na jedan, iako epohalni dan u povijesti. To također mora biti vrijeme za nas da se ponovno posvetimo Kristovom pozivu da prenesemo Sveti oganj Božje milosti onima kojima je potrebna nada, onima daleko i onima blizu. Samo na taj način možemo u potpunosti spoznati dublje značenje Kristova uskrsnuća, jer se njegova preobražena poruka mira i pomirenja širi na sve četiri strane zemlje, počevši od Jeruzalema.

Ovog Uskrsa pozivamo vjernike diljem svijeta da sve to drže dragim u svojim srcima i mislima dok još jednom razmjenjujemo jedni s drugima onaj radosni i drevni kršćanski pozdrav: „Krist je uskrsnuo! Uskrsnuo je Gospodin doista! Aleluja!

“ Al Maseeh Qam! Christos Anesti! Christos harjav i merelotz! Pikhirstof aftonf! Christ est Ressuscité! Cristo è risorto! Christus resurrexit! Meshiha qam! Christos t’ensah em’ muhtan! Christus ist auferstanden! Christ is Risen! He is Risen, indeed! Alleluia!”

Izvor: anglican.ink

Naslovna foto: Pexels

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori