Pravoslavni episkop u Zagrebu pozvao na zaustavljanje krvoprolića u Ukrajini

Kako javlja HINA a prenosi Index, NA USKRSNOJ liturgiji u Zagrebu vikarni episkop hvostanski vladika Justin Jeremić čestitao je u nedjelju veliki praznik brojnim domaćim pravoslavnim vjernicima, kao i onim izbjeglima iz Ukrajine, te pozvao na zaustavljanje krvoprolića u Ukrajini.

Vikarni episkop Justin prenio je svim vjernicima uskrsne čestitke patrijarha Porfirija, kao i najbolje želje za zdravlje, mir u svijetu i napredak svakog pojedinca i zajednice.

“Živimo u teška vremena kad ovaj život sagledavamo jedino iz perspektive smrti, što znači da se svatko zatvara u sebe, postane sebičan i želi da što više uživa u ovome životu, misleći da je to jedina destinacija našega postojanja”, kazao je episkop Justin obraćajući se vjernicima.

“Zaustavite krvoproliće u Ukrajini”

Episkop Justin, kojega je patrijarh Porfirije u rujnu prošle godine promaknuo u jednoga od trojice svojih novih pomoćnika, pozvao je vjernike da žive ovaj svijet koji živimo, iako u njemu, kako je kazao, ima dosta patnje, zla i tame, bolesti i ratova.

“Ipak Bog nešto dobro vidi u ovom svijetu, a to je čovjek. Kada kažemo da vjerujemo u Krista, mi vjerujemo i u Boga i u čovjeka, i iako nas život uvjerava drugačije, mi kršćani smo dužni da steknemo radosnu perspektivu uskrsnuća Kristovog”, kazao je.

“I ovaj život nastavlja se u životu vječnom i život je jedan”, kazao je vikarni episkop Justin i zaključio: “Molimo se za mir i što brže zaustavljanje krvoprolića i međusobnih sukoba u Ukrajini.” Potom se izbjeglim vjernicima obratio na ruskom jeziku.

Tijekom liturgije pročitana je tradicionalna Uskrsna poslanica patrijarha srpskog Porfirija, koji je do 18. veljače 2021. sedam godina vodio zagrebačko-ljubljansku mitropoliju.

U njoj se, uz ostalo, kaže da je osjećaj odgovornosti vjernika danas posebno naglašen zbog sveopće krize u svijetu i činjenice da se plamen ratnih razaranja na prostorima Ukrajine pridružio onim mjestima na planetu koja su oružani sukob proglasila jedinim odgovorom na različitosti i neslaganje među državama, narodima i vjerama.

“Suosjećamo i stradavamo sa svim pravoslavnim kršćanima i sa svim ljudima ovoga svijeta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom svijeta još više produbljuju”, dodaje patrijarh Porfirije u poslanici.

“Molimo se Uskrslom Gospodu da se što prije i bezuvjetno uspostavi mir, prestane stradanje, i da se svi izbjegli vrate u svoje domove. Svaki rat, bilo gdje i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čovjeka kao ikone Božje”, kazao je i dodao: “Dok sile ovoga svijeta vode bespoštedne ratove, najviše stradanja podnosi običan čovjek.”

“Stvoreni smo kao jedan i jedinstven ljudski rod, i pozvani smo da jedno budemo”, ističe se u uskrsnoj poslanici patrijarha Porfirija i poziva vjernike da razmisle: “Što ćemo mi koji smo sabrani danas u Prazniku nad praznicima, ugrijani toplinom domova, reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini?”

Svečana uskrsna liturgija služena je u kapeli svetog Save na Svetom Duhu u Zagrebu, zbog radova na obnovi sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u središtu Zagreba.

Vladika Justin obišao izbjeglice iz Ukrajine

Vladika Justin, vikar patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, obišao je na Uskrs izbjeglice iz Ukrajine koji su u kolektivnom smještaju pored Zagreba te im je čestitao blagdan i uputio riječi podrške, utjehe i ohrabrenja. 

Na pravoslavni Uskrs episkop hvostanski Justin, vikarni (pomoćni) episkop patrijarha Porfirija, služio je liturgiju u Zagrebu, u kapeli na Svetom Duhu. Nakon bogoslužja je obišao izbjeglice iz Ukrajine smještene u motelu Plitvice nedaleko od Zagreba, priopćeno je iz Eparhije zagrebačko-ljubljanske.

Vladika je izbjeglicama čestitao Uskrs, uputio im riječi podrške, utjehe i ohrabrenja i podijelio uskršnja jaja i slatkiš, dodaje se u priopćenju.

Foto: Beogradska nadbiskupija

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori