Patrijarh carigradski pozvao na otvaranje humanitarnih koridora u Mariupolju

Kako javlja IKA a prenosi Vatican News, Ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej u propovijedi nakon svečane uskrsne službe 24. travnja u Istanbulu pozvao je na deblokadu humanitarnih koridora u ukrajinskim gradovima, kao i na evakuaciju građana u Mariupolju u ruskom okruženju.

Počasni poglavar svjetskoga pravoslavlja čestitao je Uskrs, a riječima potpore govorio je i o situaciji u Ukrajini. Pozvao je na hitni prekid ruskog rata protiv Ukrajine, „koji narušava ljudsko dostojanstvo i predstavlja kršenje Gospodnje zapovijedi o ljubavi prema bližnjemu“.

„Večeras su naše misli s napaćenom Ukrajinom i sa svim krajevima zemlje gdje prevladava nasilje i povreda ljudskog dostojanstva… Zamolimo Uskrslog osloboditelja da ovaj Uskrs bude poticaj za otvaranje humanitarnih koridora, sigurnih prolaza u doista sigurna područja za tisuće ljudi okruženih u Mariupolju, civile, ranjenike, starce, žene i mnogobrojnu djecu. Isto vrijedi i za sve ostale regije Ukrajine, gdje se odvija neopisiva ljudska tragedija“, rekao je ekumenski patrijarh.

Patrijarh Bartolomej krajem ožujka posjetio je ukrajinske izbjeglice u Poljskoj. Godine 2019., Bartolomej I., duhovni poglavar oko 300 milijuna pravoslavnih kršćana diljem svijeta, dao je autokefalnost Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori