“Svu svoju brigu povjerite njemu jer on se brine za vas” (Jutarnja molitva)

BIBLIJSKA ČITANJA

1 Petrova 5, 5b-14

Predragi! Svi se jedni prema drugima pripašite poniznošću jer Bog se oholima protivi, a poniznima daruje milost.

Ponizite se dakle pod snažnom rukom Božjom da vas uzvisi u pravo vrijeme. Svu svoju brigu povjerite njemu jer on se brine za vas.

Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre. Oprite mu se stameni u vjeri znajući da takve iste patnje podnose vaša braća po svijetu. A Bog svake milosti, koji vas pozva na vječnu slavu u Kristu, on će vas, pošto malo potrpite, usavršiti, učvrstiti, ojačati, utvrditi.

Njemu vlast u vijeke vjekova! Amen.

Pišem vam ukratko, po Silvanu, koga smatram bratom vjernim, da vas ohrabrim i posvjedočim kako je ovo istinska milost Božja. Nje se držite!

Pozdravlja vas suizabranica u Babilonu i Marko, sin moj.

Pozdravite jedni druge cjelovom ljubavi!

Mir svima vama koji ste u Kristu!

Riječ je Gospodnja.

Psalam 89, 2-3.6-7.16-17

O ljubavi tvojoj, Gospodine, pjevat ću dovijeka,
od pokoljenja do pokoljenja
usta će moja obznanjivati tvoju vjernost.
Ti reče: »Zavijeke je sazdana ljubav moja!«
U nebu utemelji vjernost svoju.

Nebesa veličaju čudesa tvoja, Gospodine,
i tvoju vjernost u zboru svetih.
Ta tko je u oblacima ravan Gospodinu,
tko li je Gospodinu sličan među sinovima Božjim?

Blago narodu vičnu svetom klicanju,
on hodi u sjaju lica tvojega, Gospodine,
u tvom se imenu raduje svagda
i tvojom se pravdom ponosi.

DUHOVNA MISAO

Gospodin jednako kaže bogatima i siromašnima: “Ne strahujte za svoj svjetovni imetak. Dajte mi kvalitetno vrijeme i vjerujte mi. Ja ću se pobrinuti za sve vaše buduće potrebe i namiriti sve prijeko potrebno što trebate da preživite.”

Ovo je jedna lekcija koju svaki vjernik mora naučiti i provoditi.

U ovom trenutku, svjetski se događaji zbivaju tako brzo da se nitko ne može nositi s njima. Nasilje je svugdje oko nas i moralne barijere su se srušile. Posljedice sadašnjih događaja su tako duboke i zamršene da ih nije moguće sagledati.

Naša vjera je usidrena na ovome: naš nebeski Otac nas poznaje – on zna točno što trebamo i kad trebamo – i sama činjenica da on zna dovoljan je dokaz da smo pod njegovom skrbi. On uživa u nama i mi smo ugniježđeni u njegovu krilu, sigurni i čili.

Daniel je rekao o Gospodinu:

“On zna što je u tminama i svjetlost prebiva u njega” (Dn 2,22).

Bog zna sve o tamnim danima pred nama i zna da čak i ta tama ne može zamračiti njegovo lice od nas.

Doista, naš jasan put kroz teška vremena naći će se jedino u pouzdanju u Gospodina. On nas danas poziva da imamo jednostavno, djetinje pouzdanje u njegovu vjernost.

Svi držimo oči na Isusu! Pouzdajmo se u njegovu veliku ljubav i brigu za nas: “Svu svoju brigu bacite na njega, jer se on brine za vas” (1 Pt 5,7).

(Vinko Kiš. Izvor Novi Život).

MOLITVE

Oče naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Pasha Nostrum

(1 Kor 5:7-8; Rim 6:9-11, 1 Kor 15:20-22)

Aleluja. Žrtvovan je Krist, Pasha naša

zato svetkujmo,

ne sa starim kvascem ni s kvascem zloće i pakosti,

nego s beskvasnim kruhovima čistoće i istine. Aleluja.

Krist je uskrišen od mrtvih, više ne umire,

smrt njime više ne gospoduje.

Što umrije, umrije grijehu jednom zauvijek;

a što živi, živi Bogu.

Tako i vi: smatrajte sebe mrtvima grijehu,

a živima Bogu u Kristu Isusu! Aleluja.

Krist uskrsnu od mrtvih,

prvina usnulih!

Doista po čovjeku smrt,

po Čovjeku i uskrsnuće od mrtvih!

Jer kao što u Adamu svi umiru,

tako će i u Kristu svi biti oživljeni. Aleluja.

Molitva dana (Druga uskrsna nedjelja)

Svemogući vječni Bože, u Pashalnoj tajni ustanovio si novi savez pomirenja; daj da svi koji su preporođeni u zajedništvu Kristova Tijela, svojim životom uzmognu pokazati ono što vjerom ispovijedaju, po istome Kristu Isusu, Gospodinu našemu, koji s tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje, jedan Bog, u sve vijeke vjekova. Amen.

Molitva dana (Evanđelist Marko)

Svemogući Bože, po ruci Marka evanđelista dao si Crkvi svojoj Evanđelje Isusa Krista: Zahvaljujemo ti za njegovo svjedočanstvo i molimo da nam podaš milost da spoznamo istinu, a ne da nas ljulja svaki vjetar lažne doktrine; da poznajemo Isusa Krista kao našeg Gospodina i Spasitelja; koji živi i kraljuje s tobom i Duhom Svetim, jedan Bog, u vijeke vjekova. Amen. (Knjiga zajedničkih molitava).

Zahvaljivanje Bogu za milost i zaštitu u protekloj noći.

Svemogući i vječni Bože, u kojem živimo, krećemo se i postojimo; mi, tvoja potrebita stvorenja, donosimo pred tebe naše skromne zahvale što si nas sačuvao od prvoga dana naših života pa sve do danas, a naročito ti hvala što si nas izbavio od opasnosti koje su vrebale u protekloj noći. Zahvaljujemo ti i veličamo tvoje slavno Ime poradi ovih milosti koje si nam podario i ponizno te molimo primi našu žrtvu slavljenja i zahvalnosti koju ti prinosimo ovoga jutra; poradi onoga koji je ležao u grobu i uskrsnuo za nas, tvojega Sina, našeg Spasitelja Isusa Krista. Amen

Posvećivanje duše i tijela Božjoj službi s odlukom da ćemo svakodnevno rasti u dobroti.

Samo zbog tvoje milosti, milosrdni Oče, našem životu je nadodan još jedan dan. Posvećujemo svoju dušu i tijelo tebi i tvojoj službi koju ćemo ispunjavati trezvenim, pravednim i pobožnim životom; u ovoj nas odluci učvrsti i osnaži, kako bi iz dana u dan rasli u milosti i spoznaji našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista. Amen.

Molitva za milost koja će nas osnažiti na vršenje odluke koju smo donijeli.

Bože, ti koji poznaješ slabost i pokvarenost naše naravi i mnoge kušnje s kojima se svakodnevno susrećemo; ponizno te molimo, smiluj se nad našim slabostima i podari nam stalnu pomoć tvoga Duha Svetoga, kako bi se mogli uspješno oduprijeti grijehu i predano vršiti svoje dužnosti. Utisni u naša srca strah od tvoje osude i zahvalnost na tvojoj dobroti prema nama i daj da se bojimo i sramimo uvrijediti te. Iznad svega, molimo te, učini da uvijek imamo na umu dan kada ćemo morati polagati račun za svaku misao, riječ i djelo pred Onim kojega si ti postavio sucem živih i mrtvih, tvojim sinom, Isusom Kristom, Gospodinom našim. Amen.

Molitva za milost da nas vodi i čuva u danu koji je pred nama i za Božji blagoslov u poslovima koji nas čekaju

Naročito molimo za tvoju milost i zaštitu u danu koji je pred nama. Čuvaj nas od neumjerenosti u svim stvarima, i podari nam revnost u obavljanju naših poslova. Podari nam strpljenje u nedaćama. Podari nam milost kako bi bili pošteni u svim našim poslovima, kako bi bili tihi i miroljubivi, puni suosjećanja i kako bi, prema svojim mogućnostima i sposobnostima, činili dobro svim ljudima. Usmjeravaj nas, molimo te, na svim našim putovima. Zaštiti nas od svih opasnosti i nevolja, i dostoj se zaštiti nas i naše bližnje svojom očinskom brigom i zaštitom. Sve ovo i sve ostalo što se dostojiš podariti nam, ponizno molimo po Gospodinu našem i Spasitelju Isusu Kristu. Amen.

Kolekta za obnovu života

Bože, Kralju vječni, ti si razdvojio dan od noći i preobrazio sjenu smrti u jutro života. Odbaci od nas sve loše želje, potakni naša srca na čuvanje tvojih zakona i vodi naše stope putem mira; kako bismo po danu radosno vršili tvoju volju, a kada dođe noć radovali se hvaleći tebe. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

(Uputi i svoje osobne zahvalnice i molbe Bogu)

Milost Gospodina našega Isusa Krista, ljubav Boga i zajedništvo Duha Svetoga sa svima nama! Amen.

(Na temelju Knjige zajedničkih molitava)

Ponedjeljak drugog uskrsnog tjedna (C)

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori