Drugo helvetsko vjeroispovijedanje o krštenju

Drugo helvetsko vjeroispovijedanje jedno je od temeljnih reformiranih konfesija iz 1566. godine. O ovome vjeroispovijedanju vidi više ovdje.

USTANOVLJENJE KRŠTENJA: Krštenje je ustanovljeno i posvećeno od Boga. U početku je krstio Ivan koji je uronio Isusa u Jordan. Po njemu se krštenje prenijelo na apostole, koji su također krstili vodom. Gospodin je jasno zapovjedio da učenici propovijedaju evanđelje i krste: »U ime Oca i Sina i Duha Svetoga!« Mt 28, 19. U Djelima, Petar kaže Židovima koji su pitali što im je činiti: »Neka se svaki od vas krsti u ime Isusa Krista za oproštenje grijeha; tako ćete primiti dar – Duha Svetoga.« Dj 2, 38. Tako je po nekim krštenje nazvano znakom inicijacije Božjega naroda, budući su time izabranici Božji posvećeni Bogu.

JEDNO KRŠTENJE: Postoji samo jedno krštenje u Crkvi Božjoj i dovoljno je biti kršten ili posvećen Bogu jednom. Jednom primljeno krštenje ili posvećenje Bogu jednom. Jednom primljeno krštenje nastavlja se kroz cijeli život i trajni je pečat našega posvojenja.

ŠTO ZNAČI BITI KRŠTEN: Biti kršten u Isusovo ime znači upis, ulog i primanje u Savez i obitelj, stoga, u baštinu djece Božje, da se i u ovom životu zovemo imenom Božjim, tj. Sinom Božjim, budemo očišćeni od svih nečistoća grijeha i primimo mnogostruku milost Božju, kako bi živjeli novi i nedužni život. Krštenje stoga podsjeća i obnavlja veliku naklonost Božju koju je pokazao prema smrtnicima. Jer, svi smo rođeni u okaljanosti grijeha i djeca smo grijeha. Ali Bog, bogat milosrđem, očistio nas je od grijeha krvlju svoga Sina, u kome nas je prihvatio za svoje sinove i svetim Savezom povezao sa sobom obdarivši nas raznovrsnim darovima kako bismo živjeli novim životom. Sve nam je ovo osigurano krštenjem.

VODOM SMO KRŠTENI: Kršteni smo vodom, što znači, oprani smo ili poprskani vidljivom vodom. Jer, voda
pere prljavštinu i osvježava umorna tijela. Milost Božja čini ovo našim dušama, a čini to nevidljivo ili
duhovno.

OBVEZA KRŠTENJA: Štoviše, Bog nas odvaja od svih drugih religija i naroda simbolom krštenja i posvećuje
nas za sebe kao svojinu. Zato mi ispovijedamo svoju vjeru kada smo kršteni i obvezujemo se Bogu na poslušnost, umiranje tjelesnosti i novinu života. Zato smo uvršteni u svetu vojnu službu Kristovu da bismo se za svoga životnoga vijeka borili protiv svjetovnosti, Sotone i naše tjelesnosti. Štoviše, kršteni smo u jedno tijelo Crkve kako bi sa svim drugim članovima Crkve bili predivno spojeni u jednu vjeru i međusobno službovanje.

OBLICI KRŠTENJA: Vjerujemo da je najsavršeniji Oblik krštenja onaj kojim se i Krist krstio i kojim su apostoli krstili. Sve druge stvari, koje su kasnije ljudi izmislili, dodali i koristili u Crkvi, smatramo nepotrebnima za usavršavanje krštenja. U to ubrajamo egzorcizam, paljenje svijeća, ulje, sol i sve ostalo u koje spada proslavljanje krštenja dva puta godišnje brojnim obredima. Jer vjerujemo da je jedno krštenje u Crkvi posvećeno Božjim prvim ustanovljenjem krštenja, i da je posvećen Riječju Njegovom, a djelotvorno je i danas radi Božjega blagoslova.

SLUŽBENIK KRŠTENJA: Naučavamo da se krštenje u Crkvi ne obavlja od strane žena ili primalja, jer je Pavao isključio žene iz crkvenih dužnosti, što se odnosi i na krštenje.

ANABAPTISTI: Odbacujemo anabaptiste koji niječu krštenje dojenčadi vjernih, jer u skladu s evanđeoskim učenjem takvih je puno Kraljevstvo Božje i također spadaju pod Savez Božji. Zašto se onda i njima ne bi dao znak Saveza? Zašto onda one koji pripadaju Bogu i dio su Njegove Crkve ne bismo primili svetim krštenjem? Odbacujemo i ostale dijelove nauke anabaptista u kojima se suprote Božjoj Riječi. Mi nismo anabaptisti i nemamo ništa zajedničko s njima.

(Drugo helvetsko vjeroispovijedanje XX. poglavlje)

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori