Večernja molitva četvrte uskrsne nedjelje

UVODNA MOLITVA

GOSPODINE Bože, tvoj je Sin, naš Spasitelj Isus Krist, pobijedio sile smrti i pripremio nam mjesto u novom Jeruzalemu. Zahvaljujemo ti danas za njegovo uskrsnuće i molimo: priredi nam mjesto u gradu u kojemu je on svjetlo. Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen. (Knjiga zajedničkih molitava)

MOLITVA ČETVRTE USKRSNE NEDJELJE

Bože, tvoj je Sin Isus Dobri Pastir tvojega naroda; kada čujemo njegov glas, daj da prepoznamo onoga koji svakoga od nas zove imenom, te pođemo za njim onamo kamo nas on vodi, koji s tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje, jedan Bog, u sve vijeke vjekova. Amen.

EVANĐELJE DANA

Ivan 10, 27-30

U ono vrijeme: Reče Isus:

»Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. Ja i Otac jedno smo.«

Evanđelje Gospodinovo.

DUHOVNA MISAO

Iako su pastiri puni požrtvovnosti i ljubavi za svoje stado, stado je to koje se na kraju žrtvuje za svoga pastira. Ono mu daje odjeću (vunu), hranu (mlijeko i na kraju meso). Ovce daju život za svojega pastira. No, Krist je Dobar Pastir koji daje svoj život za ovce, za stado. To je apsurdnost odnosa koji se ne pojavljuje prvi puta u Kristovom djelovanju. On, koji treba biti služen, služi, on kome se trebaju prati noge, pere noge drugima, on, koji bi trebao kazniti nepravedne, prima kaznu za nas. I tu ljubav Krista kao Dobroga Pastira dolazi do svoje kulminacije. (Jasmin Milić. Vidi više ovdje.)

ZAVRŠNA MOLITVA

Vječni Bože, Oče naš nebeski u Isusu Kristu, o kako su neshvatljiva Tvoja djela, kako neizreciva Tvoja dobrota! Kako je čudnovata milost i ljubav Tvoja koju danomice nama ljudima iskazuješ.

Slavimo i hvalimo Te za milost i ljubav koju si nam i danas iskazao. Ti si dušu našu i danas hranio kruhom života i napojio vodom iz vječnoga izvora svetih Tvojih riječi, te si nas sačuvao i duševno i tjelesno od svakoga zla.
Priznajemo, o Gospode, da smo grješni i divno je što nas ne kažnjavaj po zaslugama naših grijeha. Oprosti, o milostivi Bože, sve naše grijehe; osobito nam oprosti ako nismo danas dostojnom pobožnošću Tebi služili i ne uskrati nam zato Tvoju milost.

Budi nam Ti i ubuduće štit protiv svakoga zla. Neka bude Tvoja riječ vođa na svim putovima našim, neka postane u srcu našem takvim sjemenom, kojeg će plod biti pobožnost, strah Božji, ljubav prema Bogu i bližnjem našem i poniznost. Daj nam milost da u ovom novom tjednu ne činimo onaj grijeh i grješna djela koja smo u prošlome činili.

A sada, kada legnemo da se odmaramo, štiti nas Ti, uzmi nas pod krila Tvoje svemoćnosti, da ujutro kada dan svane, svježom snagom možemo nastaviti u Tvoje ime svagdanje naše zvanje. Usliši nas Bože poradi Isusa Krista. Amen.

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.
(Iz: Pjesmarica na porabu reformiranim kršćanima, Tordinci, 1921.)

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori