Je li Carigradska patrijaršija priznala Makedonsku pravoslavnu crkvu?

Na mnogim je portalima večeras objavljena vijest da je Carigradska patrijaršija priznala autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve. Nešto ranije, 6. svibnja na proslavi Đurđevdana episkop Zvorničko-tuzlanski Fotije izjavio je da će Makedonska pravoslavna crkva ući u puno jedinstvo s SPC-om već ovoga svibnja tijekom redovitog Sabora Srpske pravoslavne crkve.

Što se doista danas dogodilo po pitanju priznanja Makedonske pravoslavne crkve?

Kako javlja ec-patr.org, zasjedanju sv. Sinoda Carigradske patrijaršije, 9. svibnja 2022. pod predsjedanjem carigradskog (ekumenskog) patrijarha Bartolomeja, raspravljajući o pitanju Makedonske pravoslavne crkve donijeti su sljedeći zaključci:

1) Prihvaća se u euharistijsko zajedništvo episkopat, svećenstvo i narod Crkve pod vodstvo arhiepiskopa (nadbiskupa) Stefana radi liječenja rane raskola, polijevajući rane braće i sestara “uljem i vinom”. U tu svrhu izdani su i odgovarajući patrijaršijski i sinodalni akti.

2) Prepušteno je Svetoj Crkvi Srbije da upravlja upravnim poslovima između nje i crkve u Sjevernoj Makedoniji, u okviru kanonskog poretka i crkvene tradicije.

3) Priznaje se kao naziv ove crkve “Ohridska” (misli se na područje njene nadležnosti samo u granicama države Sjeverne Makedonije), te se, kao što je obećano pismeno Carigradskoj patrijaršiji isključuju iz naziva termin Makedonska i ostale izvedenice iz riječi Makedonija.

Dakle, jasno je da se u euharistijsko zajedništvo prima episkopat, svećenstvo i vjerništvo, no to ne znači i priznanje autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve.

Pitanje kanonskog poretka Makedonske pravoslavne crkve (MPC) prepušteno je Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i na određeni je način ova odluka Carigradske patrijaršije samo ohrabrenje za nastavak dijaloga radi rješavanja pravnog statusa MPC. Zanimljivo je da se dakle MPC naziva Ohridska a SPC Crkva Srbije.

Carigrad priznaje djelovanje MPC samo u granicama Sjeverne Makedonije što znači da bi kod eventualnog punog priznanja MPC izgubila svoje eparhije izvan granica Sjeverne Makedonije. Također se ne priznaje u nazivu crkve “Makedonska”

Dakle, jasno je da se ne radi o davanju tzv. Tomosa (akta kojim određena pravoslavna crkva postaje autokefalna) već se MPC upućuje na SPC radi rješavanja svog kanonskog statusa.

MPC vodi crkveno-pravnu bitku za priznanje autokefalnosti još od 1967. kada se odvojila od SPC i proglasila autokefalnost no istu niti jedna kanonska Pravoslavna crkva do danas nije priznala.

Naslovna fotografija: Wikipedia

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori