U Bukureštu otkriven spomenik Martinu Lutheru i Jeanu Calvinu

Dana 4. svibnja 2022. na istaknutom trgu u Bukureštu otkriven je spomenik dvojici reformatora Martinu Lutheru i Jeanu Calvinu. U parku ispred “Sala Palatului”, odnosno središnjeg koncertnog i konferencijskog centra u povijesnoj jezgri grada, odmah iza nekadašnje kraljevske palače i u neposrednoj blizini evangeličke crkve, od sada će se obilježavati spomen dvojice velikih teologa.

Visoki crkveni i politički predstavnici sudjelovali su u svečanosti povodom otkrivanja spomenika Lutheru i Calvinu u Bukureštu: gradonačelnik Nicușor Dan (PNL), zamjenik premijera Hunor Kelemen (UDMR) i državni tajnik za vjerske zajednice Victor Opaschi predstavljali su vlasti Rumunjske . Švicarsku Konfederaciju predstavljao je veleposlanik Arthur Mattl. Biskupi Béla Káto (Reformirana crkva Transilvanije) i Reinhart Guib (Evangelička crkva A.V. u Rumunjskoj), koji predstavljaju protestantske denominacije, obavili su ceremoniju otkrivanja spomenika. Rumunjska pravoslavna crkva je također poslala svoga predstavnika, o. Gabriela Cazacua kojeg je poslala Patrijaršija. Na svečanom bogoslužju u Reformiranoj crkvi biskupski vikarni dekan dr. Daniel Zikeli uputio je riječ dobrodošlice.

Većina rumunjskog stanovništva (85%) je pravoslavna. Postavljanje reformacijskog spomenika važan je znak koji pokazuje otvaranje rumunjskog društva prema vjerskim manjinama.

Izvor: evang.ro

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori