Ljubimo li iskreno ili licemjerno?

“Neka vaša ljubav bude bez pretvaranja!…“ (Rimljanima 12, 9a)

Isus je kao glavne stupove svoga učenja označio dvije zapovjedi, zapovijedi ljubavi: Ljubiti Boga i ljubiti bližnjega. O njima vise „sav zakon i proroci“ dakle, to je srž cijele Riječi Božje. Ljubav je narav Božja, ime Božje (“Bog je ljubav“), ljubav treba biti znak raspoznavanja kršćana („po ljubavi će vas prepoznati“), ljubav prvih kršćana je privlačila mnoge vjernike Kristu u ranoj crkvi, kako to čitamo u Djelima apostolskim.

Svjedočimo li međusobno ljubav?

No, kršćani se u naše vrijeme najmanje prepoznaju po ljubavi. Danas kada je sve nekako transparentno i javno, društvene su mreže često pokazatelj pravog stanja među kršćanima, posebno među kršćanima različitih uvjerenja, denominacija i sl. Netolerancija, neprihvaćanje, vrijeđanje, isključivost, mržnja… nerijetko je sve to vidljivo u međusobnoj komunikaciji. Unutar mnogih kršćanskih zajednica, vjernici su međusobno posvađani što često dovodi i do podjela. Najveća šteta takvih pojava je što nismo autentični svjedoci Kristova evanđelja. Na primjer, dok se kršćani međusobno prepiru i često zapravo siju mržnju prema drugima na društvenim mrežama, zaboravljaju da to prate i čitaju oni koji nisu vjernici. Možete samo zamisliti što oni misle o svemu tome.

Ono što je još strašnije, a čemu svjedočimo kroz povijest pa i danas, jest mržnja onih koji se nazivaju kršćanima prema drugim kršćanima samo zato što ne pripadaju njihovoj denominaciji ili njihovoj naciji. Ta mržnja ide toliko daleko da je nekada povod ili opravdanje i ratovima, čemu smo svjedoci u današnjem vremenu. Pitaju li se oni koji takvo što zagovaraju, što Bog o tome misli?

Ljubiti nije lako

Ljubiti nije lako. Svaka je zajednica pa tako i kršćanska, skup različitih u svakome smislu. Tako je bilo i u prvoj Crkvi. Bilo je i među njima nerazumijevanja, prepirke, mržnje. To vidimo po Pavlovim reakcijama u određenim poslanicama. Prava pobožnost, dakle biti po Bogu, znači doista živjeti Boga, zračiti Bogom, predstavljati Boga u današnjem svijetu. Nemojmo zaboraviti, Bog je ljubav! Dakle, ako smo doista Njegovi svjedoci, onda to činimo ponajviše ljubavlju.

Licemjerna ljubav

Nasuprot prave pobožnosti je licemjerstvo. A jedna od karakteristika licemjerstva je prijetvornost. Kada glumimo, kada se pretvaramo da činimo nešto a zapravo našim postupcima činimo sasvim suprotno. U tom kontekstu apostol Pavao govori o ljubavi i traži od nas da „ljubav bude bez pretvaranja“ dakle da ne bude licemjerna, prijetvorna. Rekli smo da nije uvijek lako ljubiti, No, budući da je Bog ljubav, onoliko koliko ćemo razvijati naše zajedništvo s Bogom razvijat će se i naša ljubav prema Njemu i prema bližnjima.

Tamo gdje manjka ljubavi, manjka zajedništva s Bogom.Ljubimo iskreno a ne prijetvorno. Jer samo tako ćemo biti autentični svjedoci Boga ljubavi.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori