Srpska pravoslavna crkva priznala Makedonsku pravoslavnu crkvu

Nakon što je još 1967. godine Makedonska pravoslavna crkva jednostrano proglasila autokefalnost koja nije bila priznata niti od jedne kanonske pravoslavne crkve u svijetu, na današnjem zasjedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve koji se održava u Beogradu, donijeta je odluka kojom se uspostavlja puno liturgijsko i kanonsko zajedništvo između Srpske pravoslavne i Makedonske pravoslavne crkve.

Prethodno su na zasjedanju Sv. Sinoda Carigradske patrijaršije, 9. svibnja 2022. pod predsjedanjem carigradskog (ekumenskog) patrijarha Bartolomeja, raspravljajući o pitanju Makedonske pravoslavne crkve donijeti zaključci kojima se uspostavlja euharistijsko jedinstvo s episkopatom, klerom i vjernicima Crkve u Sjevernoj Makedoniji koja se naziva Ohridska arhiepiskopija. O tome vidi više ovdje.

Priopćenje Sv. Sinoda SPC donosimo u cjelosti:


Saopćenje Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve izdanje (16. svibnja 2022.)

  • Primivši akt Svetog arhijerejskog sabora „Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije“ kojim prihvaća općepriznati kanonski status koji joj je 1959. godine dao Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, i kojim izražava nadu se da će Srpska pravoslavna crkva riješiti kanonski status, nakon čega bi trebala uslijediti svepravoslavna suglasnost i prihvaćanje tog statusa, odlučio je Sveti arhijerejski sinod:
  • sa zahvalnošću Gospodu i radošću, Sabor pozdravlja prihvaćanje općepriznatog kanonskog statusa, a to je status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutarnje neovisnosti, dodijeljene 1959. godine;
  • budući da su time otklonjeni razlozi za prekid liturgijskog i kanonskog zajedništva, uzrokovan jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, uspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko zajedništvo;
  • uspostavljanjem jedinstva na kanonskim osnovama i pod uvjetima važenja kanonskog poretka na cijelom teritoriju Srpske pravoslavne crkve, dijalog o budućnosti i konačnom statusu eparhija u Sjevernoj Makedoniji ne samo da je moguć, već je svrsishodan, legitiman i realan ;
  • u dijalogu o svom budućem i eventualnom konačnom kanonskom statusu, Srpska pravoslavna crkva će se voditi isključivo i isključivo ekleziološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, kriterijima i normama, ne mareći za “realpolitičke”, “geopolitičke”, “crkvenopolitičke”. “ i sl. ili za jednostrane inicijative i ne podliježu ničijem utjecaju ili pritisku.
  • i, konačno, Sabor ne namjerava novu sestrinsku Crkvu nakon rješavanja statusa uvjetovati restriktivnim klauzulama o opsegu njezine nadležnosti u matičnoj državi i dijaspori, te preporuča da se pitanje službenog naziva riješi u izravnom bratskom dijalogu s Helenskom i drugim mjesnim pravoslavnim crkvama.

Izvor: spc.rs

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori